Η Nokia Oyj ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει την ανάκαμψη της εταιρείας το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς αναπτύσσσεται σημαντικά ο κλάδος των υποδομών στα δίκτυα internet αλλά και τα μέτρα μείωσης του κόστους που εφαρμόζει αποδίδουν καρπούς.

Η φινλανδική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το 2024 ύψους 2,3 έως 2,9 δισ. ευρώ (2,5 έως 3,2 δισ. δολάρια), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η μέτρηση της κερδοφορίας θα παρέμενε σταθερή σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 2,4 δισ. ευρώ περίπου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 7,6% στα 3,39 ευρώ κατά την έναραξη των συναλλαγών στο Ελσίνκι, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 18 μηνών.

Η Nokia είχε ένα δύσκολο 2023, με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αργούν να υιοθετήσουν τον εξοπλισμό 5G της και τις νομικές διαμάχες με διάφορους κατασκευαστές smartphones, συμπεριλαμβανομένων των Oppo και Vivo, για πληρωμές πατεντών. Τα καθαρά κέρδη για το έτος υποχώρησαν στα 679 εκατ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2022 και τα έσοδα μειώθηκαν στα 22,3 δισ. ευρώ από 24,9 δισ. ευρώ.

«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι το δύσκολο περιβάλλον του 2023 θα συνεχιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark. Ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 653 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες περιγράφονται στη ανακοίνωση ως «πράσινα βλαστάρια».

Η Nokia αυξάνει επίσης σταθερά το μερίδιο αγοράς της στο 5G, δήλωσε ο Lundmark σε συνέντευξή του. Ενώ οι επενδύσεις ήταν αργές, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους στο 5G τα επόμενα χρόνια. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Lundmark στο Bloomberg.

Την Τετάρτη, η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία διασταυρούμενης αδειοδότησης πατεντών 5G με την Oppo, επιλύοντας την πολυετή διαμάχη τους. Ο Lundmark δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν κοντά στην επίλυση μιας άλλης παρόμοιας διαφοράς, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περίπου 25% τους τελευταίους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αντίστροφη μέτρηση για τα επιτόκια – Εκστρατεία «πειθούς» από τη Λαγκάρντ (γράφημα)

Διεθνή ΜΜΕ: Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης η Κάρπαθος για το 2024

Publicis Groupe: Επένδυση €300 εκατ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τη διαφημιστική εταιρεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ