«Άλμα» καταγράφουν οι τιμές σε ψευδάργυρο και χαλκό, μετά την απόφαση του Χρηματιστηρίου Μετάλλων στο Λονδίνο να βάλει περιορισμούς στις νέες παραδόσεις από τη ρωσική Ural Mining & Metallurgical (UMMC) και μία από τις θυγατρικές της.  

Οι δύο εταιρείες της Μόσχας, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μόνο εφόσον αποδείξουν ότι δεν παραβιάζουν τις πρόσφατες κυρώσεις στον συνιδρυτή της UMMC, Iskandar Makhmudov.  

Πρόκειται για το μακράν πιο αυστηρό μέτρο στις ρωσικές παραδόσεις μετάλλων από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς επί της ουσίας θέτει εκτός αγοράς τόσο την UMMC όσο και τη θυγατρική της, Chelyabinsk Zinc. 

Δεδομένης της επικείμενης μείωσης της προσφοράς, οι τιμές των δύο βιομηχανικών μετάλλων καταγράφουν σημαντικό ράλι, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών, οι οποίες προέρχονται από την καθίζηση της κινεζικής ζήτησης και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η τιμή του ψευδάργυρου, ενδεικτικά, ενισχύεται σημαντικά κατά 4,9% και καθορίζεται στα 3.124 δολάρια ανά τόνο, ενώ η τιμή του χαλκού αυξάνεται κατά 1,3%. Παρ’ όλα αυτά, ο ψευδάργυρος διολισθαίνει κατά 30% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο χαλκός χάνει 27% από τον Μάρτιο.  

Η βιομηχανία των μετάλλων, εδώ και μήνες, προσπαθεί να βρει μια κοινή λύση στο πώς ακριβώς θα διαχειρίζεται τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί σημαντικό παραγωγό αλουμινίου, νικελίου και χαλκού. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημα απόφαση «μπλοκαρίσματος», παρότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικά εμπορεύματα. 

H ρωσική Rusal, από την πλευρά της, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως ανεδαφική κάθε περαιτέρω κίνηση από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού της από την αγορά αλουμινίου, αντιδρώντας έντονα στο σχετικό αίτημα της αμερικανικής ανταγωνιστικής εταιρείας Alcoa Corp. 

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

ΑΔΜΗΕ: State Grid και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «χτυπούν» το μεγάλο πρότζεκτ Aριάδνη του €1 δισ.

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)