Στο «χορό» της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως εισέρχεται δυναμικά και η Amazon.com, δίπλα στις Microsoft και Google, μέσω πρόσφατης ανακοίνωσής της.

Ο τομέας Amazon Web Services (AWS) του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε τα πλάνα τoυ για τη δημιουργία δύο μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, εκ των οποίων το ένα θα λειτουργεί για τη σύνθεση πολύπλοκων και μεγάλων κειμένων και το άλλο θα βελτιώνει την αναζήτηση των χρηστών, μεταξύ άλλων. Η εταιρεία, παρ’ όλα αυτά, δεν ανακοίνωσε τη δημιουργία παρεμφερών προγραμμάτων chatbot όπως τα αντίστοιχα των Microsoft και Google.

Το πρόγραμμα με ονομασία «Titan» έχει εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργεί σύνοψη μεγάλων κειμένων και blogs, ή να χρησιμοποιηθεί ως πρόγραμμα ερωταπαντήσεων. Τα προγράμματα αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω του ηλεκτρονικού μαγαζιού της Amazon Web Services με ονομασία «Bedrock», όπου οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το μοντέλο ως βάση δημιουργίας περαιτέρω προγραμμάτων τα οποία θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Δημιουργική ΤΝ (Generative AI) η οποία μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, κείμενα και βίντεο βασισμένη στις απαιτήσεις των χρηστών έχει κινήσει το ενδιαφέρον της Silicon Valley. Οι υποστηρικτές των chatbots τύπου ChatGPT και των Generative AI όπως το πρόγραμμα Dall-E πιστεύουν πως οι τεχνολογίες αυτές θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία μίας νέας, παγκόσμιας τεχνολογικής επανάστασης. 

Η Microsoft, μέσω της συνεργασίας της με την OpenAI, έχει ήδη ενσωματώσει παρόμοια τεχνολογία στο πρόγραμμα περιήγησης Bing. Παρόμοιες κινήσεις έχουν προγραμματίσει τόσο η Google όσο και η Meta.

H ΑWS η οποία παρέχει on-demand υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος και εργαλεία λογισμικού είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Hugging Fance Inc. χρησιμοποιώντας το Stability AI για τη δημιουργία εικόνων μέσω του προγράμματος Stable Diffusion.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της AWS, Σουάμι Σιβασουμπραμανιάν, η Amazon έχει σημαντική εμπειρία σε μοντέλα τέτοιου είδους τα οποία ήδη βοηθούν τους χρήστες στην εύρεση των ιδανικών προϊόντων στις ιστοσελίδες της Amazon αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία της «ψηφιακής βοηθού» Alexa.

Oι πελάτες της AWS μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χρήση των μοντέλων, αν και ο Σιβασουμπραμανιάν τόνισε πως η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την τιμολόγηση των υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως η χρήση των μικροτσίπ της AWS όπως Inferentia2 και Trainium θα κρατήσει το κόστος αυτό σχετικά χαμηλό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, τέλος, πως το πρόγραμμα CodeWhisperer το οποίο αποτελεί εφαρμογή «αυτόματης συμπλήρωσης» κώδικα θα προσφέρεται δωρεάν σε συγκεκριμένους προγραμματιστές.

Διαβάστε ακόμη

Oxford Economics: Γιατί η Ελλάδα δεν θα βιώσει ένα νέο 2015 – Τι προβλέπει για τις εκλογές

Οικογένεια Νίκα: Άλλαξε χέρια με 2,5 εκατ. ευρώ το ακίνητο της Στησιχόρου (pic) (upd)

Σχεδόν σε 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου – Αντλήθηκαν 300 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ