Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία κατέγραψαν ετήσιο ρεκόρ ανάπτυξης, τη στιγμή που το καταναλωτικό ενδιαφέρον εντείνεται λόγω της βελτίωσης της γενικότερης οικονομίας και της σταθεροποίησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove, η μέση τιμή των κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάιο, επιτυγχάνοντας υψηλό ρεκόρ £372,894 ($465,000).

Η αγορά ακινήτων φαίνεται πως αψηφά τις εκτιμήσεις για μείωση των τιμών λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Οι πιθανοί αγοραστές ακινήτων, πια, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σταθεροποίηση των στεγαστικών δανείων όσο και το θετικότερο οικονομικό outlook της χώρας.

«Η σημαντική αύξηση αυτόν το μήνα υποδεικνύει την καθυστερημένη αντίδραση αλλά και την αυξημένη αυτοπεποίθηση εκ μέρους των πωλητών ακινήτων», τόνισε το στέλεχος της Rightmove, Τιμ Μπάνιστερ. 

Η βρετανική αγορά ακινήτων κατέγραψε ανάκαμψη τον Μάιο, με τις τιμές των κατοικιών στην πρωτεύουσα να καταγράφουν μηνιαία αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση του 0,5% του Απριλίου.

Σε εθνικό επίπεδο, η ζήτηση των αγοραστών έχει αυξηθεί κατά 3% σε παρόμοια με τα προ-πανδημικά επίπεδα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Παρ’ όλα αυτά, τα στεγαστικά δάνεια έχουν καταγράψει σχετική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι αγορές εκτιμούν πως η ΒοΕ δεν έχει τελειώσει με το πρόγραμμα σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. Η Rightmove τόνισε πως ο μέσος όρος του διετούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου με αναλογία loan-to-value 75% κατέγραψε αύξηση της τάξης των 6 μονάδων βάσης στο 4,73% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τιμές των πρώτων κατοικιών καταγράφουν επιβραδυμένη αύξηση σε σχέση με τη γενικότερη αγορά, υποδεικνύοντας τα προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με τον Μπάνιστερ.

«Τα ενοίκια έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλό και συνεχίζουν να επιδεικνύουν διψήφια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο Λονδίνο», τόνισε ο Μπάνιστερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «οι νέοι αγοραστές ακινήτων αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, αλλά προς το παρόν επιλέγουν να συνεχίσουν την προσπάθεια εύρεσης πρώτης κατοικίας».

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Σε πλήρη λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ