Μόλις πριν λίγα χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας, Γκαουτάμ Αντάνι έγινε ευρέως γνωστός και εκτός των συνόρων της Ινδίας, κι αυτό γιατί αρχικά δοκίμασε την τύχη του ως έμπορος διαμαντιών πριν στραφεί στον άνθρακα και γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης μπαίνει στην πρώτη τριάδα του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με τον συμπατριώτη του Μουκές Αμπάνι και τον Κινέζο Τζακ Μα να μην έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση.

Με περιουσία $137,4 δισ., ο Aντάνι ξεπέρασε τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό και τώρα βρίσκεται πίσω στην κατάταξη μόνο από τους Αμερικανούς Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Ο Ινδός επιχειρηματίας κατάφερε να ξεπεράσει μερικούς από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ στον κόσμο, επειδή πρόσφατα ενίσχυσαν το φιλανθρωπικό τους έργο. Ο Γκέιτς είπε τον Ιούλιο ότι μετέφερε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο Αντάνι έχει αυξήσει επίσης τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, καθώς τον Ιούνιο δεσμεύτηκε να δωρίσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινωνικούς σκοπούς για τα 60α γενέθλιά του.

Ποιος είναι ο billionaire Αντάνι

Ο 60χρονος Αντάνι έχτισε τα τελευταία χρόνια μια οικονομική αυτοκρατορία, επεκτείνοντάς τον όμιλο του που εστίαζε στο εμπόριο άνθρακα σε άλλους τομείς, από κέντρα δεδομένων έως τσιμέντο, μέσα ενημέρωσης και αλουμίνα.

Αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία του τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου και ανθρακωρυχεία.

Το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, αλλά δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο.

Ερωτηματικά για την ταχεία ανάπτυξη

Καθώς η «αυτοκρατορία» του έχει επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, αυξάνοντας σταθερά τον πλούτο του, έχουν αυξηθεί παράλληλα οι ανησυχίες από την ταχεία ανάπτυξη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως με χρέος.

Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης των εταιρειών του ομίλου.

Ωστόσο, οι μετοχές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να φτάνουν τις 750 φορές τα κέρδη, καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ναυαρχίδας του ομίλου, Adani Enterprises, σκαρφάλωσαν 1,7% την Τρίτη για να κλείσουν σε υψηλό ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο… πρωθυπουργός του Μίμη ξύπνησε, τα funds ψάχνουν ξενοδοχεία, ο λευκός ιππότης και οι ίντριγκες στου Μουζάκη 

Ρεύμα: Αντλήθηκαν στην πηγή έσοδα €1,5 δισ. από τους ηλεκτροπαραγωγούς το τελευταίο δίμηνο

Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)