Το ύψος του 1,5 δισ. ευρώ προσέγγισαν τα έσοδα διμήνου από τον νέο μηχανισμό στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έθεσε σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μόνο για τον Αύγουστο το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά συνέδραμε με 880 εκατ. ευρώ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτεί γενναία την ενεργειακή ακρίβεια μαζί με τα έσοδα από τους ρύπους και τα ΥΚΩ ενώ τον Ιούλιο που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής τα έσοδα υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 570 εκ. ευρώ.

Για την κυβέρνηση έχει αποδειχτεί σωτήριος ο νέος μηχανισμός, με την διαφορά όμως ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις αστρονομικές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που για το Σεπτέμβριο αλλά και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, την επιστράτευση και του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι για αυτό τον μήνα η συνεισφορά του ΤΕΜ φτάνει το 1,1 δισ. από τα 1,9 δισ. που θα μοιραστούν συνολικά σε επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Ο νέος μηχανισμός και οι επιδόσεις του συμπεριλήφθηκαν σε πολυσέλιδη επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προτάσεων που επεξεργάζονται τα κράτη μέλη και η ομάδα του Gas Goordination Group, στην οποία συμμετέχουν η ΡΑΕ και όλες οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών –μελών, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας δήλωσε χθες ότι οι ελληνικές προτάσεις στην ΕΕ περιλαμβάνονται και στα κείμενα που επεξεργάζεται η ομάδα του Gas Coordination Group της  Κομισιόν.

Στην επιστολή περιγράφονται αναλυτικά η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου, την οποία έχει καταθέσει η Ελλάδα από πέρσι τον Οκτώβριο στην Κομισιόν και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων μαζί με τα έσοδα που έχουν ανακτηθεί κατά τις πρώτες 55 μέρες εφαρμογής του μέτρου. Το Gas Goordination, επιδιώκει να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις των κρατών ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία πριν την συνάντηση των υπουργών ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου και θα προλειάνει το έδαφος για την λύση που θα δοθεί και θα συζητηθεί πλέον στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. Στις 7 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και εμπειρογνωμόνων από τα κράτη-μέλη.

Υπό μελέτη και αξιολόγηση είναι και το Ιβηρικό μοντέλο, το οποίο έχει αποδείξει ότι έχει συγκρατήσει τα φρένα της ακρίβειας σε Ισπανία και Πορτογαλία τους τελευταίους μήνες, αποζημιώνοντας τους εισαγωγείς αερίου για την διαφορά μεταξύ της τιμής προμήθειας και του πλαφόν. Όμως για να εφαρμοστεί απαιτείται η συνδρομή των κρατών ή ένας κοινός χρηματοδοτικός μηχανισμός, που αναζητείται και κρίνεται βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν αποφασιστεί πριν το 2023.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, οι παραγωγοί εισπράττουν μια οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, που είναι διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.).

Το πλαφόν για τον Σεπτέμβριο για τις λιγνιτικές μονάδες διαμορφώνεται σε 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο). Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39) και ανοιχτού κύκλου σε 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76). Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ, οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς.

Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές και του πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί, μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος. Όσο τσιμπημένες είναι οι τιμές χονδρεμπορικής τόσο αυξημένα είναι τα έσοδα, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και τις τελευταίες μέρες όπου η εκτίναξη της τιμής στην προ ημερήσια αγορά παρήγαγε πάνω από 60 εκ. έσοδα σε καθημερινή βάση. Μέχρι σήμερα αυτά τα έσοδα, αποτελούσαν τα λεγόμενα υπερκέρδη των παραγωγών, μέρος των οποίων οι εταιρείες επέστρεφαν στην αγορά για να καλύπτουν την εκπτωτική πολιτική στο retail και τα οποία σήμερα ενισχύουν το ΤΕΜ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο… πρωθυπουργός του Μίμη ξύπνησε, τα funds ψάχνουν ξενοδοχεία, ο λευκός ιππότης και οι ίντριγκες στου Μουζάκη

Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)

Γιατί η Παπουτσάνης πήρε το «Αρκάδι»