Tα στελέχη εταιρειών τα οποία είναι υπεύθυνα για τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την άντληση των δεδομένων τους, την επιλογή των στόχων και τη διενέργεια ερευνών σε μια εποχή αυξημένων ρυθμιστικών ανησυχιών γύρω από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, όπως αναφέρει η Bain & Co. στην ετήσια έκθεσή της.

Αν και μόνο το 16% από το σύνολο των 306 επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα της συμβουλευτικής για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) δήλωσε ότι έχει βασιστεί στη τεχνητή νοημοσύνη για την πραγματοποίηση συμφωνιών στο παρελθόν, το 80% δήλωσε ότι αναμένει να αναπτύξει τη νέα τεχνολογία τα επόμενα τρία χρόνια, αναδεικνύοντας το εύρος των πιθανών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πραγματοποιούν συμφωνίες.

Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές θα χρησιμοποιούν πιθανότατα τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη ή τα αυτοεκπαιδευόμενα μοντέλα που μπορούν να παράγουν κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο, δήλωσε το στέλεχος της Bain, Σουζάν Κουμάρ.

«Το ερώτημα είναι αν οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε η Κουμάρ, επισημαίνοντας την έντονη επιθυμία των εταιρειών να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία στις διαδικασίες τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει στόχους συγχωνεύσεων και εξαγορών που δεν θα είχαν εντοπιστεί με τα παραδοσιακά εργαλεία, να επισημάνει αποκλίσεις στις συμβάσεις και να βοηθήσει στην εστίαση σε προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση της Bain.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, υγειονομικής περίθαλψης και χρηματοοικονομικών είναι μεταξύ των πρώτων που υιοθετούν την τεχνολογία. «Τείνουν να είναι μεγαλύτερες εταιρείες με μέτρια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών τριών έως πέντε συμφωνιών ετησίως», αναφέρει η εταιρεία στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όμως, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων που παρέχονται από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την ασφάλεια των εργαλείων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Η Bain δήλωσε ότι αναμένει πως o τομέας των M&A θα ανακάμψει το 2024, μετά από τη μείωση κατά 15% του συνόλου των συγχωνεύσεων και εξαγορών στα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε νέο χαμηλό της τελευταίας δεκαετίας.

Οι συμφωνίες που βασίζονται σε μοχλευμένα ιδιωτικά κεφάλαια και επιχειρηματικά κεφάλαια μειώθηκαν κατά 37% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές από εταιρείες, επιβραδύνθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα υψηλά επιτόκια, τα μικτά οικονομικά αποτελέσματα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η έλλειψη κοινών στόχων μεταξύ πωλητών και αγοραστών αποτέλεσαν ορισμένους λόγους της μείωσης, δήλωσε η Κουμάρ. «Πολύ συχνά, το μόνο στο οποίο μπορούσαν να συμφωνήσουν οι αγοραστές και οι πωλητές ήταν ότι απλά διαφωνούσαν όσον αφορά την αποτίμηση των εταιρειών», συμπλήρωσε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας λίστας ανεκτέλεστων συμφωνιών η οποία προβλέπεται να οδηγήσει σε αγορές και πωλήσεις εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων το 2024.

Μετά από την επιβράδυνση των M&A το 2023, οι εταιρείες πιθανότατα θα εξετάσουν προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό τους και θα μελετήσουν το ενδεχόμενο εκποιήσεων, όπως υπογράμμισε η Κουμάρ.

Ειδικότερα, οι εταιρείες που πραγματοποιούν στρατηγικές συμφωνίες πρόκειται να προχωρήσουν σε περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές.  «Ακόμη και σε ιστορική βάση, οι αποτιμήσεις είναι σχετικά χαμηλές», δήλωσε η Κουμάρ, παρουσιάζοντας, όμως, εξαιρέσεις όπως τις εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπου οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν.

Μια πιθανή μείωση των επιτοκίων, όπως περιγράφηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο όταν προέβλεψε συνολική μείωση κατά 75 μονάδες βάσης για το 2024, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Όταν κάποιος κατέχει τη θέση του οικονομικού διευθυντή μιας εταιρείας η οποία έχει ήδη απορροφήσει τα υψηλότερα επιτόκια, βλέπει ευκαιρίες για την πραγματοποίηση συμφωνιών σε χαμηλότερες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, η αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών αναμένεται να συνεχιστεί, αναγκάζοντας τις εταιρείες να υποβάλουν τις προγραμματισμένες συμφωνίες τους σε stress test και να εντείνουν τους ελέγχους όσον αφορά τα σχέδιά τους.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι εταιρείες αποπλήρωσαν το 65% της αξίας των συμφωνιών με μετρητά, το 22% σε μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες συμφωνίες αποπληρώθηκαν με συνδυασμό μετρητών και μετοχών. 

Σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν ελαφρώς περισσότερες μετοχές για τη χρηματοδότηση των εξαγορών. Η Bain δήλωσε ότι δεν έχει στοιχεία σχετικά με το πόσο από αυτά τα μετρητά αντλήθηκαν μέσω έκδοσης χρέους.

Διαβάστε ακόμη

Νικ. Ι. Θεοχαράκης: Πώς πατάει «γκάζι» για έναν ακόμα αιώνα επιτυχιών (pics)

«Σάρωσε» το ΙΡΟ για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα, οι μπίζνες της Πόλης, η εταιρεία των Πεταλιών, η D.T στη Θεσσαλονίκη και τα λεφτά από τα σεντούκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ