Ο ρυθμός των απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς επιταχύνεται σε επίπεδα συγκρίσιμα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων του Bloomberg, ο κλάδος των τεχνολογικών εταιρειών ανακοίνωσε 80.978 απολύσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas Inc. τον Νοέμβριο, μάλιστα, ο αριθμός των απολύσεων άγγιξε το 52.771, σε υψηλό από το 2000.

Μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία, οι τεχνολογικές εταιρείες βγήκαν κερδισμένες από την ανάπτυξη του τομέα των διαδικτυακών αγορών και της τηλεργασίας και προσέλαβαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Τώρα πια που τα πράγματα έχουν αλλάξει, κολοσσοί όπως Alphabet, Meta, Microsoft, Amazon και Salesforce έχουν χάσει σημαντικό μέρος της κεφαλαιοποίησής τους και προχωρούν σε μεγάλο αριθμό απολύσεων. Άλλες εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν την αυξημένη μεταβλητότητα που προκλήθηκε στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Ιδού η λίστα του Bloomberg με τις εταιρείες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε απολύσεις:

Amazon

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου έχει απολύσει 18.000 άτομα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του CEO της εταιρείας, Άντι Τζάσι, o οποίος τόνισε πως «η Amazon έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει δύσκολες και αβέβαιες μακροοικονομικές καταστάσεις στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι αλλαγές αυτές θα μας βοηθήσουν στο να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας».

Apple

Η Apple έχει «παγώσει» τις προσλήψεις εκτός των τομέων έρευνας και ανάπτυξης έτσι ώστε να μειώσει τα λειτουργικά της κέρδη. Το «πάγωμα» αυτό δεν αφορά τις ομάδες εργαζομένων οι οποίες εργάζονται σε μελλοντικά προϊόντα και πρωτοβουλίες.

Adobe

H Adobe έχει απολύσει περίπου 100 άτομα, ιδιαίτερα από τον τομέα των πωλήσεών της. Η εταιρεία έχει, επίσης, μετακινήσει ορισμένους εργαζόμενους από τη μία θέση στην άλλη.

Chime

Η startup Chime Financial Inc. έχει προχωρήσει σε απολύσεις 160 εργαζομένων, το 12% του συνόλου.

Cisco

H Cisco Systems έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου αναδιάρθρωσης το οποίο θα επηρεάσει το 5% των εργαζομένων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα ξοδέψει περίπου $600 εκατ. προ φόρων για κόστη που αφορούν τις εργασιακές αλλαγές αυτές, ενώ ο Chief Financial Officer (CFO) της εταιρείας, Σκοτ Χέρεν, τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν σε νέους τομείς στην εταιρεία, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κάτι που κάνουμε για να μειώσουμε τον αριθμό των εργαζομένων μας. Θα έχουμε περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος της αναδιάρθρωσης στους 83.000».

Coinbase

Η Coinbase Global Inc. θα προχωρήσει σε περίπου 60 απολύσεις λόγω της κατάρρευσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Dapper Labs

O ιδρυτής και CEO της Dapper Labs, Ρόχαμ Γκαρέγκοζλου ανακοίνωσε πρόσφατα πως η εταιρεία απέλυσε το 22% των εργαζομένων της, λόγω των μακροοικονομικών προβλημάτων. Σημειωτέον πως η Dapper Labs έχει δημιουργήσει την αγορά NFTs του NBA, «Top Shot».

Digital Currency Group

H εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση, απολύοντας περίπου 10 άτομα. Ο Μαρκ Μέρφι ανέλαβε καθήκοντα chief operating officer.

DoorDash

H DoorDash Inc. θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.250 εργαζομένων λόγω της υπερβολικά γρήγορης ανάπτυξής της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι απολύσεις θα επηρεάσουν το 6% των εργαζομένων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Galaxy Digital

H Galaxy Digital Holdings Ltd. η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μάικ Νόβογκρατς ενδέχεται να απολύσει το 15%-20% των εργαζομένων της. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε πτώση της τάξης του 80% φέτος λόγω των προβλημάτων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

ΗP

H HP Inc. θα απολύσει 6.000 άτομα την επόμενη τριετία λόγω των μειωμένων πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών. Παράλληλα, θα προχωρήσει και σε πωλήσεις ακινήτων.

Intel

H Intel Corp. έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων κατά $10 δισ. μέχρι το 2025 και $3 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν πως ο αριθμός των απολύσεων θα κυμαίνεται στους χιλιάδες εργαζόμενους.

Kraken

H Kraken απολύει το 30% των εργαζομένων της (1.100 άτομα) λόγω του sell-off στην αγορά ψηφιακών assets.

Lyft

H Lyft θα μειώσει τις επενδύσεις της στον τομέα του σέρβις οχημάτων, ενώ θα προχωρήσει σε απολύσεις του 13% των εργαζομένων της.

Meta

H μητρική εταιρεία της Facebook απολύει 11.000 εργαζόμενους λόγω της φετινής κατάρρευσης της κεφαλαιοποίησης αγοράς της και της μείωσης των εταιρικών κερδών της.

Opendoor

H Opendoor Technologies ανακοίνωσε πως προχωρά σε απολύσεις 550 ατόμων, το 18% του συνόλου.

Peloton

H Peloton Interactive Inc. απέλυσε 500 εργαζόμενους διεθνώς, το 12% του συνόλου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Plaid

H Plaid Inc. απέλυσε 260 άτομα έτσι ώστε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα.

Qualcomm

H Qualcomm Inc. ανακοίνωσε πως έχει «παγώσει» τις προσλήψεις λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωση της ζήτησης των μικροτσίπ της σε smartphones.

Salesforce

H Salesforce Inc. θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 10%, ενώ θα προχωρήσει και σε πώληση ορισμένων ακινήτων της, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του CEO, Μαρκ Μπενιόφ. Η εταιρεία έχει περίπου 8.000 εργαζόμενους.

Seagate

H Seagate Technology Holdings Plc. ανακοίνωσε πως θα απολύσει περίπου 3.000 άτομα λόγω της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης και της μείωσης της ζήτησης.

Stripe

Η Stripe Inc., μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία, θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.000 ατόμων, μειώνοντας τον αριθμό στους 7.000 συνολικά.

Twitter

H εξαγορά του Twitter και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε έχουν εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητά της. Ο Έλον Μασκ έχει ήδη απολύσει 3.700 εργαζόμενους μέσω e-mail ενώ πολλοί αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα γραφεία όταν ο ίδιος προχώρησε σε αναδιάρθρωση του τρόπου εργασίας στην εταιρεία.

Upstart

H Upstart Holdings Inc. ανακοίνωσε πως μείωσε των αριθμό των εργαζομένων της κατά 140 άτομα, δεδομένης «της κατάστασης της οικονομίας».

Vimeo

H Vimeo ανακοίνωσε πως θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της παγκοσμίως κατά 11%.

Διαβάστε ακόμη

Μοναχικός… ταύρος η Deutsche Bank: «Βλέπει» άνοδο 14% για τις ευρωπαϊκές αγορές

O Άλεξ Χαντιτάτζι μετατρέπει την «Αλάνα» στην Καβάλα σε… «Hamptons Greece» (pics)

Κικίλιας: Ρεκόρ με 31.000.00 επιβάτες στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (vid)