BLOOMBERG

Bitcoin: Φόβοι για πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο των $25.000 (γράφημα)

Oι μαζικές ρευστοποιήσεις, η απογοητευτική πορεία των αγορών και η κρίση της κινεζικής οικονομίας έχουν περιορίσει το επενδυτικό συναίσθημα και απειλούν με νέο sell-off - Απώλειες άνω του 5% για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα

Σε άδοξο τέλος έφτασε η περίοδος απροσδόκητης σταθερότητας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αφού το αφήγημα των υψηλότερων επιτοκίων για το προσεχές διάστημα, μεταξύ άλλων, οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Η πτωτική τάση αυτή οδήγησε το bitcoin από τα σχεδόν $29.000 στα $25.314, πριν την σταδιακή ανάκαμψή του το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με δεδομένα της Coinglass, επενδύσεις άνω του $1 δισεκατομμυρίου ρευστοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

H αξία του bitcoin παραμένει 60% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας άνετα άλλα περιουσιακά στοιχεία με καλές αποδόσεις όπως οι τεχνολογικές μετοχές. Παρ’ όλα αυτά, τα πολλαπλά εμπόδια, είτε πρόκειται για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, είτε για τις πιέσεις που ασκούν οι ρυθμιστικές αρχές στη συγκεκριμένη αγορά ή τα οικονομικά προβλήματα στην Κίνα, έχουν επηρεάσει την ελκυστικότητα των κρυπτονομισμάτων.

Οι επενδυτές, πια, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο ψυχολογικό όριο των $25.000, υπό του οποίου ενδέχεται να προκληθεί νέο sell-off και ρευστοποιήσεις. 

«Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού καταλυτών οι οποίοι θα προκαλούσαν αύξηση της αξίας του bitcoin σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η μείωση υπό των $25.000 θα μπορούσε να φέρει τους απαισιόδοξους επενδυτές και πάλι στο προσκήνιο. Εάν η πτώση στις παγκόσμιες αγορές συνεχιστεί, το bitcoin θα δεχτεί περαιτέρω καθοδικές πιέσεις», τόνισε ο αναλυτής της eToro, Τζος Γκίλμπερτ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η SpaceX αποφάσισε να ρευστοποιήσει τις επενδύσεις της σε bitcoin, κάτι το οποίο επηρέασε επίσης την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για το πότε η εταιρεία του Έλον Μασκ προχώρησε στην κίνηση αυτή.

Αν και οι ευρύτερες χρηματαγορές καταγράφουν ανάκαμψη, το sell-off στην αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας. Ο δείκτης των κορυφαίων 100 κρυπτονομισμάτων κατέγραψε πτώση της τάξης του 5%, με τα ether, cardano και solana να καταγράφουν μείωση της τάξης του 2%, 2,6% και 3,2% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη ρευστοποίηση έλαβε χώρα στην πλατφόρα Binance και είχε συνολική αξία $55,92 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Coinglass. Η CoinDesk ανέφερε πως το ποσό της ρευστοποίησης σε διάστημα 24 ωρών ήταν το μεγαλύτερο από την κρίση του Ιουνίου του 2022.

Η μείωση αυτή έχει, πια, αποσβέσει και τα κέρδη τα οποία προκάλεσε η απρόσμενη αίτηση της BlackRock για δημιουργία ενός bitcoin ETF στις 15 Ιουνίου. Μετά από την αύξηση της τιμής του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος κατά 72% το α’ τρίμηνο του έτους, το bitcoin έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 7% από τα τέλη Μαρτίου. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία του κρυπτονομίσματος απώλεσε 64% πέρυσι. 

«Στις αρχές της εβδομάδας, ελπίζαμε πως θα υπήρχαν θετικά νέα όσον αφορά τις εξελίξεις για το ζήτημα του Grayscale Bitcoin ETF», υπογράμμισε ο chief investment officer της LedgerPrime, Σιλιάνγκ Τανγκ, προσθέτοντας πως «οι παραδοσιακές αγορές ασθμαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου του sell-off στον S&P 500 και τις μετοχές τεχνολογίας, τις υψηλές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και της ασθενούς κινεζικής οικονομίας, παράγοντες οι οποίοι προκαλούν ένα συνοθύλευμα αρνητικού συναισθήματος στους επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Λέιν (ΕΚΤ): Η Ευρωζώνη είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""