Τις προηγούμενες εβδομάδες οι αναλυτές προσπαθούσαν να μαντέψουν πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία -κατά τα άλλα διαφαινόμενη- νίκη της Μελόνι στις ιταλικές εκλογές, αλλά τώρα που οι κάλπη μίλησε, οι traders ανησυχούν πολύ περισσότερο για έναν πιθανό εκτροχιασμό του βρετανικού προϋπολογισμού.

Το κόμμα της Μελόνι έχει τις ρίζες του στα μεταφασιστικά μορφώματα του τέλους του 20ού αιώνα και η ίδια η Μελόνι δεν έχει διστάσει να εξαπολύσει πυρά προς τους «γραφειοκράτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, κατά την προεκλογική της εκστρατεία όχι μόνο υιοθέτησε αντιμεταναστευτική πολιτική αλλά και τάχθηκε κατά των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας.

Ωστόσο, μιλώντας σε υποστηρικτές της τα ξημερώματα της Δευτέρας, υιοθέτησε έναν νηφάλιο τόνο, λέγοντάς τους ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί με «υπευθυνότητα».

Στον αντίποδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κβάρτενγκ προκάλεσε κραχ στις βρετανικές αγορές την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών μειώσεων εδώ και μισό αιώνα, ενώ το σαββατοκύριακο επανήλθε προαναγγέλλοντας νέες μειώσεις.

Η λίρα υποχώρησε έως και 3,7% έναντι του ευρώ νωρίτερα. Η απόδοση των 10ετών τίτλων εκτινάχθηκε 29,4 μονάδες βάσης στο 4,12%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,43%.

Διαβάστε ακόμα:

Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% το 2022

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)

Γιώργος Γλου: Ξανά στο σφυρί και με «σκόντο» η βίλα στην Καστέλα