Οι επενδυτές στράφηκαν στις επενδύσεις σε μετρητά τον Μάιο, δεδομένων των ανησυχιών για πρόκληση περαιτέρω ύφεσης και πιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Bank of America. 

To 65% των ερωτηθέντων προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ σχεδόν τα 2/3 αναμένουν την επίτευξη μίας «ομαλής προσγείωσης» για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και περιορισμένη μείωση των κερδών.

Αν και τα επίπεδα μετρητών αυξήθηκαν στο 5,6% τον Μάιο, η έκθεση στις μετοχές αυξήθηκε σε φετινό ρεκόρ ενώ η κατανομή ομολόγων βρίσκεται σε υψηλό από το 2009, σύμφωνα με την BofA.

Δεδομένης της προσπάθειας εύρεσης «ασφαλούς καταφυγίου», οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη δίμηνη αύξηση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ οι long τοποθετήσεις στον συγκεκριμένο τομέα αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή.

Το ράλι των παγκόσμιων αγορών έχει καταγράψει επιβράδυνση τον Μάιο, τη στιγμή που οι επενδυτές ανησυχούν όσον αφορά τα πληθωριστικά δεδομένα και τα υψηλά επιτόκια. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ έχουν επίσης περιορίσει την όρεξη των επενδυτών, αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες fund managers της έρευνας αναμένουν πως το όριο αυτό θα αυξηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα αυτή είχε διάρκεια μίας εβδομάδας και δείγμα 251 ερωτηθέντων οι οποίοι διαχειρίζονται $666 δισ. σε επενδύσεις.

Άλλα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνουν την μεταβολή των επενδύσεων από τα εμπορεύματα και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις τεχνολογικές μετοχές και τις ευρωπαϊκές αγορές. Εκτός από τις long τοποθετήσεις αυτές, οι επενδυτές επιλέγουν short των αμερικανικών τραπεζών, του δολαρίου και long σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου και κινεζικές μετοχές. 

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι σύμφωνα με τους επενδυτές, είναι η μείωση της πίστωσης και η πιθανότητα δημιουργία παγκόσμιας ύφεσης, ακολουθούμενες από τον υψηλό πληθωρισμό, την επιδείνωση των γεωπολιτικών δεδομένων και ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός.

Το ποσοστό των επενδυτών οι οποίοι προβλέπουν έγκαιρη επίλυση των πολιτικών διαφορών όσον αφορά το αμερικανικό χρέος μειώθηκε από το 80% του Απριλίου στο 71% τον Μάιο. 

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο υψηλό 9ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών – Προεκλογικό ράλι για τις τράπεζες

Τι σημαίνει το νέο νομοσχέδιο της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη

SoftBank: Μελετά συμμετοχή στην ΙΡΟ της Arm ύψους $10 δισ.

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ