Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση του Brexit για μια συνεργασία στο πεδίο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αφού κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου φόρουμ όπου θα συζητήσουν ζητήματα ρύθμισης της σχετικής αγοράς.

Η κίνηση θα μπορούσε να διευκολύνει επιχειρήσεις του Σίτι του Λονδίνου να κερδίσουν μέρος της πρόσβασης που έχασαν στην αγορά της ΕΕ μετά την πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τις χρηματοικονομικές υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Το περιεχόμενο του μνημονίου έχει συμφωνηθεί και πλέον αναζητείται η τυπική διαδικασία κυρώσής του.

Το μνημόνιο θέτει πλαίσιο για μια συνεργασία Βρυξελλών και Λονδίνου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, καθώς και για ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος ισοτιμίας, η οποία εξαρτάται μονομερώς από κάθε πλευρά και από το πόση πρόσβαση θέλει να δώσει στην άλλη στην δική της αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,6% νωρίτερα, στα 1,3812 δολάρια, μόλις το πρακτορείο  Bloomberg μετέδωσε την είδηση.

“Σίγουρα είναι θετική εξέλιξη”, ανέφερε ο Jordan Rochester, στέλεχος νομισματικής στρατηγικής στην Nomura International. “Η αγορά ανέμενε συνέχιση των αντιπαραθέσεων για ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ έτσι κι αλλιώς υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που μένει να ξεκαθαριστούν”.

Από την ολοκλήρωση του Brexit, την 1η Ιανουαρίου 2021, οι εταιρείες του κλάδου με έδρα το Λονδίνο πρακτικά αδυνατούν να δραστηριοποιηθούν στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ,  με αποτέλεσμα τράπεζες όπως οι JPMorgan Chase και Goldman Sachs να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια assets τους, καθώς και χιλιάδες υπαλλήλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας, η οποία υπεγράφη στις 24 Δεκεμβρίου 2020, δεν περιλαμβάνει πρόνοιες για τον χρηματοοικονομικό τομέα και η ΕΕ δεν βιάζεται να διευκολύνει τις βρετανικές εταιρείες να ανακτήσουν μέρος της πρόσβασής τους στην αγορά της.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Ασφαλιστική: Έκλεισε το deal, περνά στα χέρια του CVC – Το χρονικό μιας πώλησης που άργησε έξι χρόνια

Καφούνης (ΕΣΑ): «Ξεκινάμε κινητοποιήσεις εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Απριλίου»

Εξαγοράστηκαν Pizza Hut και Wendy’s – Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του franchise