Οι ηγέτιδες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη έχουν εδώ και πολλά χρόνια παραπονεθεί πως οι ανεπτυγμένες χώρες τις έχουν «στην απέξω». Τώρα πια, όμως, βρίσκονται ένα βήμα πριν τη δημιουργία της μεγαλύτερης «απειλής» την οποία έχει αντιμετωπίσει το παγκόσμιο στάτους κβο. Οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ξεκινούν σήμερα 22 Αυγούστου τη συνάντησή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ για να συζητήσουν για την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής τους.

Παράλληλα, θα διαπραγματευτούν και τρόπους για την απαγκίστρωσή τους από το δολάριο, μέσω της χρήσης άλλων νομισμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το μεταξύ τους εμπόριο το οποίο καταγράφει σημαντική αύξηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το γκρουπ σε τόσο σημαντικό γεωπολιτικό «παίκτη» όσο ήλπιζαν μέχρι τώρα, αλλά η τρέχουσα γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η αλλαγή του αφηγήματος της παγκοσμιοποίησης αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για να το κάνουν. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, «θέλουμε να κάνουμε τα μέλη του BRICS γεωπολιτικά και οικονομικά ισχυρά, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Σύνοδος Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ ενδέχεται να οδηγήσει και στην πρώτη επέκταση του γκρουπ μετά από το 2010 όταν προστέθηκε η Νότια Αφρική. Στις ανώτατες θέσεις της κατάταξης των πιθανών νέων μελών βρίσκονται χώρας όπως Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία και Αίγυπτος. Παρ’ όλα αυτά, η Ινδία ζητά την σταδιακή είσοδο όποιων νέων μελών.

Ένα εκτεταμένο γκρουπ θα αποτελεί περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτό των G7, αλλά και σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Μέχρι πρότινος, οι επιμέρους διπλωματικές ασυμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών των BRICS είχαν περιορίσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων αλλά και την επιρροή του γκρουπ σε ιδρύματα όπως το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, ή τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, οι οικονομίες της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας έχουν αρχίσει να καταγράφουν επιβράδυνση, όπως κάνει και αυτή της Κίνας.

Σημειωτέον πως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα λάβει μέρος ψηφιακά, αφού έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, του οποίου η Νότια Αφρική είναι μέλος. Η Σύνοδος, όμως, θα του προσφέρει άλλη μία ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία απευθείες σε ηγέτες οι οποίοι έχουν πολλές φορές αποδειχθεί φίλιοι προς το αφήγημά του στο παρελθόν. 

Οι απόψεις της Δύσης

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη Σύνοδο του BRICS ως ένα διπλωματικό συμπόσιο, το γεγονός πως ο Πούτιν θα μπορέσει ανεξέλεγκτα να προωθήσει την ατζέντα του αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Όσο για το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και δημιουργό του όρου «BRIC» το 2001, Τζιμ Ο’Νιλ, «το γκρουπ έχει αποδειχθεί ανίσχυρο μέχρι τώρα αφού, δεδομένης της κόντρας της Ινδίας με την Κίνα, δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα».

Σημειωτέον πως τα θερμά επεισόδια και οι στρατιωτικές συγκρούσεις στα σύνορα της Ινδίας και της Κίνας δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, αν και οι ηγέτες των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών συμφώνησαν να καθίσουν και αυτοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για ομιλίες μεταξύ των Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι.

Πάραυτα, η Ινδία ανησυχεί πως το BRICS θα μετατραπεί σε φερέφωνο των Κινέζων, ενώ η Βραζιλία, από την πλευρά της, δε θέλει να αποξενωθεί από τη Δύση.

«Από τη στιγμή της ίδρυσης των BRICS, η Κίνα  έχει γίνει πιο επιθετική σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θέλει να αποτελέσει τον ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου», ανέφερε η πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και νυν στέλεχος του Center for Strategic and International Studies της Ουάσινγκτον, Κάθριν Χάντα, προσθέτοντας πως «η Ινδία, προφανώς, δε θέλει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε ακόμη

Σακελλαροπούλου: Οδύνη για τους συνανθρώπους μας και τη φύση

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στα ομόλογα – Οι αγορές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη (πίνακες)

Χρυσή λίρα: Κινείται στα επίπεδα του Αυγούστου 2022 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ