Με πωλήσεις ρολογιών και επώνυμων τσαντών αξίας 100.000 δολαρίων, οι μεγάλες εταιρείες Burberry και Richemont αναμένεται να αντέξουν τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές και την αυξανόμενη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Ο τομέας φαίνεται ώριμος για ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα με μια άτυπη έρευνα του Bloomberg που έλαβε χώρα σε 17 γραφεία συγχωνεύσεων και εξαγορών, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές.

Η Richemont και η Burberry θεωρήθηκαν οι πιο πιθανές υποψήφιες εταιρείες για εξαγορά, μαζί με τη γερμανική «Hugo Boss AG» και την ιταλική «Tod’s SpA».

Αυτό ισχύει ακόμα και μετά τον υπερδιπλασιασμό της αξίας πολλών μετοχών τους από την αρχή της πανδημίας, ενώ η γενικότερη έλλειψη πολυτελών ειδών σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν πολύ υψηλό αντίτιμο.

Οι συμφωνίες στον κλάδο πολυτελών ειδών συνήθως γίνονται σε υψηλά επίπεδα τιμών των μετοχών, καθώς οι εταιρείες που είναι ελκυστικές για εξαγορά είναι λίγες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Λούκα Σόλκα, αναλυτής ερευνών της Σάνφορντ Μπέρνσταιν.

Αυτά είναι τα ποσοστά πιθανοτήτων εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλων εταιριών μεταξύ των κορυφαίων στόχων:

Πολλοί αναμένουν ότι ο γαλλικός κολοσσός πολυτελών ειδών «LVMH», αξίας 415 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι αυτός που θα εξαγοράσει τους ανταγωνιστές του.

 

Το ιστορικό της εταιρείας και η απομόχλευση του ισολογισμού της την καθιστούν πιο πιθανή να συμμετάσχει σε μια συμφωνία εξαγοράς, προέβλεψε η «Bank of America Corp.» τον Ιανουάριο.

 

«Οι μικρότερες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα εμπορικά τους σήματα στις μεγάλες εταιρείες που πλέον θα είναι όλο και περισσότερο σε θέση να επιλέγουν τί θα αγοράσουν και τί θα απορρίψουν», δήλωσε ο Σόλκα.

 

Αυτές είναι οι μεγάλες εταιρίες με περισσότερες πιθανότητες εξαγοράς ή συγχώνευσης:

Η παραπάνω έρευνα συμπίπτει με την επιδείνωση των προοπτικών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η ύφεση δρουν ανασταλτικά. Οι ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις και εξαγορές Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε περίπου 137 δισ. δολάρια, περίπου 60% χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, και ήταν ένα από τα χειρότερα τρίμηνα των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

 

Άλλα σημαντικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν τις παρακάτω εταιρείες: Την «Temenos AG», τη «Vivendi SE» και την «Atos SE», οι οποίες είχαν αναφερθεί στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Την «Commerzbank AG» και την «Banco BPM SpA», τους δύο μοναδικούς δανειστές που προσδιορίστηκαν ως υποψήφιοι για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

 

Οι εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών με τις περισσότερες αναφορές στην έρευνα είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού μετά από επικοινωνία με το «Bloomberg News».

 

 

Διαβάστε ακόμη

Πλεονάσματα με ανάπτυξη αντί για λιτότητα προτείνει η Αθήνα

Financial Times: Προς έρευνα η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

 

Nike: Γιατί μπλοκάρει τη σειρά με τα ρούχα του Max Verstappen (tweets)