Η άνοδος των εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας και άλλων χωρών τον περασμένο χρόνο θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, πέρα από τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας στο Bloomberg.

«Αυτό που ελπίζω να δω είναι κάποιες ανατροπές στα πολιτικά εμπόδια που μπαίνουν στην Κίνα και παγκοσμίως», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα . «Ο κόσμος θα χάσει το 1,5% του ΑΕΠ μόνο και μόνο λόγω του κατακερματισμού που μπορεί να μας χωρίσει σε δύο εμπορικά μπλοκ. Αυτό ισούται με 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Αυτές οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ της Ασίας, καθώς η περιοχή είναι περισσότερο ενταγμένη στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτρέποντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών και να φέρουν κάποια ανακούφιση, ιδίως στο κόστος των τροφίμων. Η ανατίμηση του δολαρίου σε διψήφια ποσοστά μέχρι στιγμής φέτος συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω ενδείξεων ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδεύει προς την ύφεση.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ακόμη ότι οι ασιατικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τον κατακερματισμό έτσι ώστε να διατηρήσουν την ανάπτυξη, ειδικά υπό το πρίσμα της πληθώρας άλλων οικονομικών κρίσεων πέρα από το Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ζωής.

Αναφορικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ακόμη θορυβηθεί αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση». Περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε προβληματικό έδαφος, ενώ το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκεται σε κατάσταση ή κοντά σε πρόβλημα χρέους. Η ίδια ενθάρρυνε τα έθνη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να δράσουν προληπτικά και να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από το Ταμείο.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πλήγμα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως η Ευρώπη επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο και προέβλεψε πως «τουλάχιστον η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε ύφεση για το 2023».

Διαβάστε ακόμη:

Μπαράζ ελέγχων και βαριές «καμπάνες» από την ΑΑΔΕ στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Χριστούγεννα στο ημίφως: Η Ευρώπη χαμηλώνει τα φώτα λόγω ενεργειακού κόστους – Βαρύ το πλήγμα για την αγορά

Ανοίγει ο δρόμος για τέλη κυκλοφορίας και στα ηλεκτροκίνητα από το 2025