Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το επόμενο βήμα αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά της να αναδειχθεί εκ νέου σε μια παγκόσμια δύναμη η οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια ενιαία αγορά της για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του Πεκίνου, της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη πρόταση με κανόνες οι οποίοι αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας, του ελέγχου και ενδεχομένως της απαγόρευσης των ξένων επενδύσεων σε ευαίσθητες και στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες. Παράλληλα, εξετάζει και τη δημιουργία ενός ταμείου για την ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο στρατιωτικούς όσο και καταναλωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με προσχέδιο του σχεδίου στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Bloomberg.

Η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξέθεσαν την υπερβολική εξάρτηση της Ε.Ε. από άλλες χώρες, καθώς και τα τρωτά, εμπορικά της σημεία με εταίρους που δεν συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες της Ένωσης.

Αυτό εστίασε την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών στην ανάγκη υπεράσπισης της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση της  προμήθειας εισαγόμενης τεχνολογίας όσο και για να διασφαλιστεί ότι οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανιών της Ευρώπης.

Η νέα στρατηγική επιδιώκει να αντιμετωπίσει «τους κινδύνους για την οικονομική ασφάλεια της Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ένωση θα παραμείνει ο πιο ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις», σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο υπόκειται ακόμη σε πιθανές αλλαγές. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ και των κρατών-μελών τα οποία αντιμετωπίζουν «συνεχείς κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, την τεχνολογία, τις υποδομές και τον οικονομικό και εμπορικό εξαναγκασμό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια τάξη στη μεταπολεμική εποχή».

Οι κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες οι οποίες βρίσκονται στην σχετική λίστα της ΕΕ περιλαμβάνουν προηγμένα μικροτσίπ, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές τεχνολογίες και βιοτεχνολογίες. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν πρόκειται να αποφασίσει για το αν απαιτείται περαιτέρω δράση για την ενίσχυση της τεχνολογικής ασφάλειας και τον περιορισμό των κινδύνων με βάση τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων κινδύνου για τους τομείς αυτούς, μέχρι τον Φεβρουάριο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η δέσμη μέτρων αυτής της εβδομάδας θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση του κανονισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο συντονισμός των ελέγχων των εξαγωγών, η στήριξη των ερευνών για τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, οι ιδέες για τη βελτίωση της ασφάλειας των ερευνών και τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών προς το εξωτερικό.

Η οικονομία την οποία προσπαθεί να θωρακίσει η Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνες των ΗΠΑ ή της Κίνας. Η Ευρωζώνη πιθανότητα βρέθηκε σε ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023, ενώ κατέγραψε ανάπτυξη μόλις 0,6% το περασμένο έτος, σε αντίθεση με το 5% της Κίνας και το 2% των ΗΠΑ.

Η δέσμη μέτρων για την οικονομική ασφάλεια θα βασιστεί στις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ε.Ε. να γίνει ένας πιο ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας, ακόμη και αν παραμένει υπέρμαχος της διεθνούς συνεργασίας.

Η Ένωση ακολουθεί εδώ και χρόνια μία στρατηγική απεξάρτησης από την Κίνα, αντί της πλήρους αποσύνδεσης από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για μία επιθετικότερη στάση.

Παράλληλα, καλείται να ανταγωνιστεί και την Ουάσινγκτον. Οι δύο σύμμαχοι απέτυχαν να επιλύσουν μία πολυετή διαμάχη σχετικά με τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ανταγωνίζονται τόσο για πόρους όσο και εταιρείες προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη «πράσινων» και ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Ε.Ε. παραμένει σε μειονεκτική θέση λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης και της έλλειψης πολλών εκ των κρίσιμων πρώτων υλών για την πράσινη και τεχνολογική μετάβαση, ενώ πολλά είναι τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής της αλυσίδας τα οποία αποκάλυψε η πανδημία.

Ο επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πρόσφατα πως το 2024 θα είναι ένα έτος προκλήσεων, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τις λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν ακόμα περισσότερο το διεθνές εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Με 13% οι χυμοί και τα αναψυκτικά «στο πόδι» αλλά 24% με υπηρεσίες και «περιβάλλον»

Με τροπολογία η αναστολή πληρωμής στο ρεύμα για τους αγρότες στη Θεσσαλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ