Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εκφράζοντας την ανησυχία του για το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται εκεί τα τελευταία χρόνια.
«Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής — ο θαυμασμός μου όμως δεν αυξάνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μερτς την Παρασκευή σε ομάδα Ρωμαιοκαθολικών στη νότια πόλη Βίρτσμπουργκ. «Σήμερα δεν θα συνιστούσα στα παιδιά μου να πάνε στις ΗΠΑ για σπουδές ή εργασία».
Η ολοένα και πιο ανοιχτή κριτική του Μερτς προς τον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με αύξηση δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία, καθώς και για ακύρωση του σχεδίου εγκατάστασης πυραύλων κρουζ Tomahawk στη χώρα.
Τον περασμένο μήνα, ο Μερτς είχε δηλώσει σε ομάδα φοιτητών ότι οι ΗΠΑ «ταπεινώνονται» από το Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε κύμα οργισμένων αναρτήσεων από τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του απέναντι στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορώντας τες ότι δεν βοηθούν τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg, Τζον Μίκλεθγουεϊτ, χαρακτήρισε τη σύγκρουση «μεγάλη παρεξήγηση» και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ–Γερμανίας παραμένουν «σταθερές».
Ο Μερτς άσκησε επίσης κριτική στην κατάσταση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Το ερώτημα για το τι μπορούν να πετύχουν οι καλά εκπαιδευμένοι νέοι απαντάται σήμερα πολύ διαφορετικά στην Αμερική σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα, οι πιο μορφωμένοι στις ΗΠΑ δυσκολεύονται πολύ να βρουν δουλειά».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχοποιήσει ορισμένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διακόπτοντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για έρευνα και άλλες πηγές εσόδων.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) έχουν ξεκινήσει συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδων ξένων φοιτητών, ακόμη και μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις ή στους κοιτώνες τους, ενώ έχουν ανακληθεί και οι άδειες νόμιμης παραμονής χιλιάδων άλλων φοιτητών, μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί φορείς, ο αριθμός των νέων ξένων προπτυχιακών φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια μειώθηκε κατά μέσο όρο 20% αυτή την άνοιξη σε σύγκριση με πέρυσι.
Λίγο μετά τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ την Παρασκευή, ο Μερτς ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι είχε μια καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως «το Ιράν πρέπει τώρα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ. Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης με τον Τραμπ τις θέσεις τους σχετικά με μια ειρηνική λύση για την Ουκρανία, ενόψει της επερχόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
«Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι ισχυροί εταίροι σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ», δήλωσε.
Διαβάστε ακόμη
Τραπεζικό alert για κενό 4 δισ. ευρώ στους πόρους του RRF
Με αυτό το απλό τεστ σε μία καρέκλα προβλέπονται κατάγματα, νοσηλείες και θνησιμότητα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.