«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο επικοινωνιακού blackout αφού -όπως όλα δείχνουν- τα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν νέο ρεκόρ του πληθωρισμού.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές βάσει έρευνας του Bloomberg αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στο 7,8%. Εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, μόνο η Ισπανία δεν επιδεικνύει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της αναμένεται να ληφθεί στις 9 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να τα παραθέσουν προ της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde η οποία καλείται να αποφασίσει για αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Τα οικονομικά δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά όσον αφορά την ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων», ανέφερε ο Giorgio di Giorgio του Luiss University της Ρώμης, τονίζοντας πως «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε για την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τακτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, Maeva Cousin και Jamie Rush, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση 25 μ.β. τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου.

Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1% έναντι 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8%. Όσον αφορά τους παράγοντες που «πυροδότησαν» τη νέα έκρηξη τιμών, η ενέργεια παραμένει στη Νο.1 θέση, με την αύξηση των τιμών να εκτοξεύεται στο 39,2% σε ετήσιο επίπεδο (από 37,5% τον Απρίλιο) και στο 2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων, επίσης, καθορίστηκε στο 7,5% (από 6,3% τον Απρίλιο) και στο 1,3% αντίστοιχα. Εξαιρώντας την ενέργεια, ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 4,6% σε ετήσια βάση (από 4,1% τον Απρίλιο) και στο 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρώντας και την ενέργεια και τα τρόφιμα, η επίδοση του Μαΐου ήταν 3,8% (από 3,5% τον Απρίλιο) και 0,5% αντίστοιχα.

«Ακόμα και όταν υποχωρήσει το σοκ προσφοράς, οι αποπληθωριστικοί παράγοντες της προηγούμενης δεκαετίας δεν πρόκειται να επιστρέψουν», ανέφερε σε πρόσφατο blog post η Lagarde, υπογραμμίζοντας πως «ως αποτέλεσμα, θα αναγκαστούμε να επαναφέρουμε τη νομισματική πολιτική σε κανονικότερα επίπεδα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, οι τρεις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμπεριλαμβάνουν άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο και δύο αυξήσεις επιτοκίων των 25 μ.β. έκαστη τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. 

Αρκετά μέλη της ΕΚΤ, όμως, όπως ο Ολλανδός Klaas Knot, ο Λετονός Martins Kazaks και ο Αυστριακός ομόλογός τους Robert Holzmann, ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις.

Παρόμοια ενδέχεται να είναι και η άποψη του Γερμανού Joachim Nagel ο οποίος ελπίζει πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αγγίξουν θετικά επίπεδα πριν το τέλος του έτους.

Αντίθετη άποψη έχει ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau ο οποίος, σύμφωνα με συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. Επίσης, τόνισε πως τα επιτόκια θα αγγίξουν ουδέτερα επίπεδα τα οποία δε θα επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας το 2023, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν και πέραν αυτού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο.

«Τα οικονομικά στοιχεία θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι αφορά τη λήψη των αποφάσεών μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας -επίσης- πως τα στοιχεία αυτά δε θα διαφέρουν πολύ από τους υπολογισμούς της Κομισιόν η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα πως ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα αγγίξει το 6,1% φέτος και το 2,7% το 2023, άνω του ορίου του 2% της ΕΚΤ.

Τέλος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Charles Goodhart, ο οποίος θήτευσε και στην ΒοΕ: «η κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πολύ δυσκολότερη από αυτή της Fed. Η καταπολέμηση του σοκ προσφοράς είναι πολύ δυσκολότερη από την καταπολέμηση των σοκ ζήτησης».

Διαβάστε ακόμη:

Ο εφιάλτης των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο επιστρέφει – Το εμπάργκο και ο χειμώνας που τρομάζει

Αλλαγή «σελίδας» για τη Μίλαν – Από ποιο fund εξαγοράστηκε

Εκτός τραπεζών πάνω από 3.000 υπάλληλοι μέσα σε έναν χρόνο – «Λουκέτο» σε 150 καταστήματα