Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει για το πώς θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία από τα σοκ του πολέμου στην Ουκρανία και της πληθωριστικής κρίσης η οποία αποδεικνύεται μονιμότερη του παροδικού.

Αντιμέτωπη με αυτή τη διττή πρόκληση, τα στελέχη της ΕΚΤ είναι πιθανό πως θα σταματήσουν προσωρινά οποιαδήποτε πλάνα νομισματικής σύσφιξης και άρσης των προγραμμάτων στήριξης, δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει άλλη μία στροφή 180 μοιρών στη στάση της ΕΚΤ μετά από τις πρόσφατες ενδείξεις για πιθανή πρόωρη αύξηση των επιτοκίων προς αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Το μέλημα της ΕΚΤ τώρα πια είναι η αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο περιορισμός της ανάκαμψης από την πανδημία λόγω των επιβεβλημένων κυρώσεων της Δύσης προς τη Μόσχα, κάτι το οποίο αυξάνει με τη σειρά του την πιθανότητα «στασιμοπληθωρισμού». Οι αναλυτές υπολογίζουν πως τα επικαιροποιημένα οικονομικά δεδομένα δε θα παρέχουν αρκετά στοιχεία στα στελέχη της κεντρικής τράπεζας για οποιαδήποτε κίνηση νομισματικής σύσφιξης ή άρσης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Maeva Cousin του Bloomberg Economics: «ο πόλεμος στην Ουκρανία κινείται πολύ γρήγορα και η ΕΚΤ δεν έχει ξεκάθαρο πλάνο όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης. Αναμένουμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την απαράλλακτη στρατηγική της, τουλάχιστον προσωρινά».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε το 5,8% τον Φεβρουάριο και ενδέχεται να σκαρφαλώσει ακόμα πιο ψηλά, λόγω των προαναφερθέντων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη καταγράψει επιπλέον αύξηση, δεδομένου του εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα στελέχη της ΕΚΤ συμφωνούν σε γενικά πλαίσια πως ο πόλεμος θα καθυστερήσει, αλλά δε θα ακυρώσει, την αλλαγή πλεύσης ως προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ιδιαίτερα δεδομένης της δυσκολίας για ξεκάθαρη πρόβλεψη των πληθωριστικών πιέσεων την παρούσα χρονική στιγμή.

Η «μεταβλητότητα» αποτελούσε το κύριο μέλημα των αναλυτών και των κεντρικών τραπεζιτών ακόμα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Gabriel Makhlouf «πρέπει να κρατήσουμε τα χαρτιά μας ανοιχτά, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση», άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται ο Francois Villeroy de Galhau και ο Σλοβάκος Peter Kazimir.

Η παρούσα στρατηγική της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνει άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων «λίγο πριν» την αύξηση των επιτοκίων. Τώρα πια, οι αναλυτές αναμένουν πως οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μετατεθεί για το Δεκέμβριο, λόγω του πολέμου.

Όσο για τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για την ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμα και αν αυτά σημαίνουν την εισαγωγή νέων εργαλείων και προγραμμάτων».

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 7,2% τον Φεβρουάριο

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Ακρίβεια: Και μειώσεις στον φόρο καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση