Αν ο αγώνας του Σαββάτου μεταξύ Σεν Ζερμαίν και Μαρσέιγ είναι ενδεικτικός του τι θα ακολουθήσει, το Euro 2016 που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες θα είναι «εφιάλτης» για τους Γάλλους και τις δυνάμεις ασφαλείας που ήδη έχουν εξαντληθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης χρονιάς αλλά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Παρά τον δίμετρο φράχτη που περιβάλλει το στάδιο, όπου διεξήχθη ο αγώνας, και τους ενδελεχείς ελέγχους των φιλάθλων, περίπου 80.000 οπαδοί κατάφεραν να περάσουν στο Stade de France ένα σωρό απαγορευμένα αντικείμενα, όπως κροτίδες, κράνη και βολίδες καπνού. Το αποτέλεσμα; Τριάντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

«Μου είπαν ότι ορισμένες βολίδες κρότου και καπνού ήταν κρυμμένες μέσα σε σάντουιτς» είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής για το Euro, Jacques Lambert, στο Bloomberg. «Αντί για ένα λουκάνικο είχαν βάλει μια βολίδα. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανοίγουμε ένα ένα όλα τα σάντουιτς τότε η δουλειά μας γίνεται πολύ πιο δύσκολη» πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αρχές για να διασφαλίσουν ότι περίπου 2,5 εκατ. θεατές θα είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, που εξέτασαν τον υπολογιστή ενός από τους τρομοκράτες των Βρυξελλών, επίκειται επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Euro.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, θα επιστρατευθούν περίπου 90.000 υπεύθυνοι ασφαλείας, μεταξύ των οποίων 13.000 ιδιώτες, που θα φυλάνε βασικά σημεία των σταδίων αλλά και της πόλης, όπως το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών.

Άλλα μέρη που θα τύχουν ενδελεχούς ελέγχου είναι και οι περίφημες «ζώνες οπαδών», όπου θα συγκεντρωθούν περίπου 92.000 άνθρωποι για να δουν τους αγώνες.

Αρχικά οι ζώνες θα ήταν ανοιχτά μέρη, όπως πάρκα, που θα έδειξαν σε γιγαντοοθόνες τους αγώνες, ωστόσο, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να τις μεταφέρει σε κλειστούς χώρους ώστε να διεξάγεται έλεγχος στις εισόδους-εξόδους και να υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Ο προϋπολογισμός για τις ζώνες αυτές ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ.

Το γαλλικό κράτος και οι τοπικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τη συνολική ασφάλεια του τουρνουά. Η UEFA έχει ήδη δαπανήσει 34 εκατ. ευρώ για την ασφάλεια των σταδίων, την εκπαίδευση κέντρων και ξενοδοχείων, ενώ εικάζεται ότι η Γαλλία έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα.

Η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την τρομοκρατική επίθεση σε διάφορα σημεία του Παρισιού, μεταξύ των οποίων και το θέατρο Μπατακλάν, όπου σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.