Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, δήλωσε σήμερα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις τράπεζες ως de facto «κλιματική αστυνομία» και ότι θα πρέπει οι ίδιοι να παρέχουν τα κατάλληλα κίνητρα στις εταιρείες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Η μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους «συνεπάγεται πολύ δύσκολους συμβιβασμούς» που θα απαιτήσουν την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της κυβερνητικής δράσης και των κινήτρων της αγοράς, δήλωσε ο Ερμότι μέσω βιντεοκλήσης σε συνέδριο στο Λουγκάνο της Ελβετίας την Πέμπτη που διοργανώθηκε από μια ένωση Ελβετών επαγγελματιών της βιώσιμης χρηματοδότησης. Δυστυχώς, ο χρηματοπιστωτικός τομέας «αποτελεί ελκυστικό στόχο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής» που επιθυμούν να «μεταφέρουν τουλάχιστον μέρος της ευθύνης των μη δημοφιλών αποφάσεων στις τράπεζες», πρόσθεσε ο CEO της UBS.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Ερμότι και στο Νταβός, όταν προειδοποίησε για τον υπερβάλλοντα ζήλο των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες ενδεχομένως να θέλουν να υπαγορεύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες δρομολογούν η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι προηγουμένως χρειάζεται ευρύτερη νομιμοποίηση. Θα πρέπει να είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να αποφασίζουν ποια περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται πράσινα, όχι των κεντρικών τραπεζών ή των εποπτικών αρχών, δήλωσε την Πέμπτη.

«Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό των φορέων χάραξης πολιτικής: Είμαστε μέρος του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να εκπροσωπούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των διαφοροποιημένων πελατών μας», δήλωσε. «Παρόλο που δεν αισθανόμαστε άνετα να αναλάβουμε το ρόλο του ρυθμιστή προτύπων για όλους τους οικονομικούς παράγοντες ή της κλιματικής αστυνομίας για λογαριασμό των αρχών, είμαστε σίγουροι για τα καθήκοντά μας ως διαχειριστές χρηματοοικονομικών κινδύνων».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εκδήλωση στο Λουγκάνο επικεντρώθηκε στον ρόλο των αγορών άνθρακα στη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Οι λόγοι που κρατήσαμε σταθερή την αξιολόγηση για την Ελλάδα (γραφήματα)

ΟΗΕ: Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξήθηκαν κατά 82% μέσα σε 12 χρόνια

Τιμούρ Τούρλοβ: Ο μεγιστάνας που υποσχέθηκε «χρυσό» πριμ σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Καζακστάν (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ