Η κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών σε όλο τον κόσμο δεν αμφισβητείται από κανέναν, με την αμερικάνικη εταιρία να έχει καταφέρει να “πιάσει στον ύπνο” τους μεγάλους κατασκευαστές εδώ και αρκετά χρόνια.

Από αυτόν τον… αιφνιδιασμό δείχνουν να συνέρχονται οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, αναπτύσσοντας με εντατικούς ρυθμούς τις γκάμες των ηλεκτρικών τους.

Πιο μπροστά από όλους βρίσκεται η VW η οποία σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg αναμένεται να ξεπεράσει την Tesla στην πρώτη θέση των πωλήσεων μέχρι το 2024.

Το γερμανικό γκρουπ αναμένεται να παρουσιάσει 16 νέα ηλεκτρικά μοντέλα μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που θα τις δώσει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις ώστε να φθάσει και να ξεπεράσει την Tesla.

H αναφορά επισημαίνει ότι το γκρουπ πούλησε 310.000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη το 2021 ξεπερνώντας κατά πολύ την Tesla με τις 170.000 μονάδες. Όμως η παρουσία της στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα μικρή.

Για να κυριαρχήσει ως ηγέτης των ηλεκτρικών σε όλο τον κόσμο, το γκρουπ VW θα πρέπει να επαναλάβει την ευρωπαϊκή της επιτυχία και σε άλλες αγορές, ιδίως στην Κίνα, όπου τα αμιγώς ηλεκτρικά έχουν ποσοστό μόλις 3,5% τον Απρίλιο που πέρασε.

Δεν είναι όμως μόνο η VW η οποία σημειώνει μεγάλη άνοδο. Εξίσου δυναμικά ανεβαίνει και η κινέζικη BYD, η οποία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικών αυτή την χρονιά και θα κρατήσει την θέση της και τα επόμενα τρία χρόνια, πάνω από εταιρίες όπως η Ford, GM, Stellantis, Geely, Mercedes Benz και Toyota.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που διαπιστώνει η έρευνα του Bloomberg είναι ότι η αποδοχή των ηλεκτρικών δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο υπολογιζόταν. Τα ηλεκτρικά θα είναι μόλις το 15% της αγοράς το 2025, μία άνοδος από το 6% το 2021.

Η Κίνα θα είναι η κυρίαρχη αγορά, με τα ηλεκτρικά να είναι το 25% των πωλήσεων για το 2025 σε σχέση με το 11% του 2021. Στην Ευρώπη το ποσοστό θα είναι στο 20% το 2025, όταν η αγορά βρισκόταν στο 9% το 2021.

Η έρευνα σημειώνει ότι στα μέσα της δεκαετίας θα συμπέσει με μία πληθώρα από νέες ηλεκτρικές πλατφόρμες, ενώ θα εμφανιστούν και νέες τεχνολογίες στις μπαταρίες που θα κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα πιο επιθυμητά και προσιτά στους αγοραστές.

Διαβάστε επίσης:

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Η πορεία του Mr. Ray Ban από το ορφανοτροφείο στην αυτοκρατορία των οπτικών

Αδελφοί Σαράντη – Estee Lauder: Διαζύγιο… χωρίς μακιγιάζ μετά από 21 χρόνια

Τουρκικές αλυσίδες ένδυσης έρχονται στην Ελλάδα – Πού και γιατί επιλέγουν να ανοίξουν καταστήματα