Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κι έφτασε σε χαμηλό τριμήνου το Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αναταραχές που εξαπέλυσε η εξάπλωση του κορωνοϊού πλήττουν την οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και άλλων βασικών προϊόντων που πυροδότησε το κλείσιμο εργοστασίων σε όλο τον κόσμο λόγω της εξάπλωσης του ιού, μείωσε τον πληθωρισμό της περιοχής σε 1,2%. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις τοποθετήσεις των επενδυτών ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσθέσει κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομίας, αφού η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε μια «κατάλληλη και στοχοθετημένη» απάντηση σε δήλωσή της αργά χθες το βράδυ.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους. Παρόλα αυτά, μπορεί να αναληφθεί δράση νωρίτερα, αν λάβει κανείς υπόψη του την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών κρατών του κόσμου, στην οποία θα μετέχουν και οι αντίστοιχοι κεντρικοί τραπεζίτες, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 1 μ.μ. στη Φρανκφούρτη την Τρίτη. Μια κοινή δήλωση προετοιμάζεται για δημοσιοποίηση αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Η κύρια πρόκληση που έχει ενώπιόν της η ΕΚΤ είναι ότι – σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – έχει περιορισμένα περιθώρια δράσης. Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία μεταξύ των αξιωματούχων για να ωθηθεί το επιτόκιο καταθέσεων περαιτέρω κάτω από το μηδέν, παρόλο που οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν ότι αναμένουν νέα περικοπή. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι ήδη κοντά στο ανώτατο όριο που η ίδια η τράπεζα έχει επιβάλλει και η ρευστότητα παρέχεται σε αφθονία.

Η αναζήτηση του αν θα ληφθούν αποφάσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχει τη ρίζα της στην αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον η κρίση προκαλείται κατά κύριο λόγο από ένα πλήγμα στην προσφορά, ή αντίθετα από ένα πλήγμα στη ζήτηση.

Πολλές εταιρείες έχουν διακόψει προσωρινά την παραγωγή από τότε που ξέσπασε ο ιός στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, “σπάζοντας” τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι ελλείψεις που εξ αυτού του λόγου έχουν προκύψει σε ορισμένα αγαθά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.

“Η μείωση του επιτοκίου σίγουρα δεν θα ήταν η σωστή απάντηση τότε”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, την Παρασκευή.

Το σοκ της ζήτησης, που προέρχεται από το ότι οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι τους και δημιουργούν συνθήκες ακινησίας σε μεγάλες αγορές, θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα και τότε οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν είναι βέβαιοι για το αν μια πολιτική κινήτρων εκ μέρους της ΕΚΤ θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και, συνεπώς, προειδοποιούν να μην υπάρξει βιασύνη σε αποφάσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένα από τα μέτρα που προτιμά να λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ για να κρίνει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, έφτασε το 1,2% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,6% μέσα στο μήνα, αντανακλώντας τη μείωση του κόστους αργού πετρελαίου.