Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δήλωσε την Τετάρτη πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, καθώς το 2024 η Φινλανδία πρόκειται να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους.

Ο 61χρονος Ρεν, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε πως θα ζητήσει την ετήσια άδειά του πριν από τις εκλογές και δεν θα ασκεί επίσημα καθήκοντα κατά την προετοιμασία του για να είναι υποψήφιος.

Ο ίδιος πρέπει να συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές προτού μπορέσει να μπει επισήμως στην προεκλογική κούρσα.

«Θα υποβάλω αίτηση για άδεια όταν, όπως ελπίζω, επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά μου για την προεδρία», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου. Ο Πέκα Χααβίστο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας καθώς η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις γενικές εκλογές, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες συνταγματικές αρμοδιότητες των προέδρων της Φινλανδίας.

Τον Απρίλιο η Φινλανδία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική πολιτική στροφή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσε απειλή της Μόσχας για «αντίμετρα».

Διαβάστε ακόμη

Οι traders προεξοφλούν κορύφωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 4%

Οι επιβάτες μίλησαν: Αυτές είναι οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες για το 2023 – Η θέση της Aegean

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το bitcoin – Ποιοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά crypto (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ