Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Credit Suisse είναι επί του παρόντος καλά κεφαλαιοποιημένη, αλλά και ότι η προτίθεται να της παράσχει πρόσθετη ρευστότητα εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Δήλωση από την Ελβετική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) και την SNB ανέφερει ότι η Credit Suisse «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες» και ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν αλλάξει η κατάσταση. Οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι η πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν συνιστά «άμεσο κίνδυνο μετάδοσης» για τις ελβετικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση των ελβετικών αρχών έρχεται μετά τη βουτιά κατά περισσότερο από 20% της μετοχής της Credit Suisse στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Στην ίδια ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το CNBC, τονίζεται πως «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ’ όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων».

«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα η Wall Street Journal, είχε αποκαλύψει ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικοινώνησαν ήδη με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας ώστε να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στην άλλη πλευρά του Αντλαντικού καθώς όπως μεταδίδει το Bloomberg το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά την επανεξέταση της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ στην Credit Suisse Group AG.

Διαβάστε ακόμη

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote 

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι 

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα