Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν κάτω από τα 3 δολάρια για πρώτη φορά σε 19 μήνες εν μέσω ενός ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα που πυροδότησε τις μεγαλύτερες πτώσεις τιμών στα commodities.

Οι φόβοι που προκλήθηκαν από το πρόσφατο κύμα πρωτοφανούς κακοκαιρίας στις ΗΠΑ ότι οι προμηθευτές δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη χειμερινή ζήτηση έχουν εξαλειφθεί από μια σειρά παραγόντων, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν μετά το υψηλό 14 ετών των $ 10,03 τον Αύγουστο.

Βασικοί λόγοι για την πτώση είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατάφεραν να ξαναγεμίσουν τα αποθέματά τους πριν από τον χειμώνα και οι σχετικά ήπιες εποχιακές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής τη ζήτηση για θέρμανση. Παράλληλα η παράταση στο κλείσιμο ενός μεγάλου τερματικού σταθμού υγροποίησης του Τέξας έχει περιορίσει τις εξαγωγές LNG, ενισχύοντας τις εγχώριες προμήθειες και συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών. Έτσι οι τιμές για τα καύσιμα θέρμανσης έχουν μειωθεί κατά 70% από τα υψηλά του 2022.

Το φυσικό αέριο ήταν ένα από τα πιο ανοδικά story στα commodities τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές έφτασαν στα υψηλά του Αυγούστου εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης προσφοράς που επιδεινώθηκε πέρυσι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο τώρα το συμβόλαιο φυσικού αερίου για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύτηκε έως και 2,992 δολάρια ανά mbtu χθες Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας το χαμηλότερο σημείο του από τον Μάιο του 2021.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πτώση της τιμής του «γαλάζιου χρυσού» και στην Ευρώπη. Έτσι χθες στο σημείο αναφοράς του TTF σημειώθηκε νέα υποχώρηση στα 56,66 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη

Πρόσω ολοταχώς για την 5η αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ – Πότε θα βγει στον «αέρα» η πλατφόρμα για την επιδότηση

Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%

Τα… στοιχήματα για τον Ράμμο, τα γκάλοπ και η στρατηγική, το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα, ο ψυχίατρος του real estate και το CVC – Vodafone2