«Ψήφο εμπιστοσύνης« από τη Γαλλία για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ έλαβε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η πενταετής θητεία της οποίας λήγει τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε την Τετάρτη (27/2) ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάνει εξαιρετική δουλειά και ότι αν αποφασίσει να διεκδικήσει άλλη μία θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ, η χώρα του θα την υποστηρίξει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η 70χρονη Γκεοργκίεβα δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις της, ενώ έχει πει επανειλημμένως -και πρόσφατα- ότι είναι επικεντρωμένη στη δουλειά της.

Ως επικεφαλής του ΔΝΤ ορίζεται πάντα ένας Ευρωπαίος υπήκοος που επιλέγουν τα ευρωπαϊκά έθνη, όπως ορίζεται σε μεταπολεμική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια των οκτώ δεκαετιών λειτουργίας του ΔΝΤ, οι πέντε από τους δώδεκα γενικούς διευθυντές ήταν από τη Γαλλία.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, ηγήθηκε των προσπαθειών του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε χώρες που είχαν ανάγκη, καθώς η παγκόσμια οικονομία κατέρρεε. Ακόμη, συνέβαλε στο να στραφεί η προσοχή στη δυσπραγία του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ ενσωμάτωσε παράγοντες με επίκεντρο το κλίμα στην ανάλυση των οικονομικών των χωρών από το ΔΝΤ.

Η υποστήριξή της από τις ΗΠΑ, το μέλος του ΔΝΤ με τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου, κλονίστηκε μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν το 2021 ότι επηρέασε με αθέμιτο τρόπο μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας.

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Θα διεκδικήσουμε νέα συμβόλαια, στόχος η ανάπτυξη της INTRALOT (pics)

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Disney: Συγχωνεύει με τη Reliance τις δραστηριότητές της στο streaming στην Ινδία – Κοινοπραξία ύψους $8,5 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ