Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συγκεντρώνει ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να προσπαθήσει να βγάλει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θέλει να έχει το πακέτο – το οποίο θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – έτοιμο εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

Η συνολική του αξία είναι πιθανό να είναι της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, αν και τόνισαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και το ποσό μπορεί να αλλάξει, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες απολαμβάνουν σχετικά ισχυρή επέκταση, η Γερμανία συγκρατείται από προκλήσεις που κυμαίνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, την έκθεση στην προβληματική κινεζική αγορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος σε μόλις 0,2% – μια πολύ πιο επίπεδη ανάκαμψη από το 1,3% που προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων που είναι επίσης αντικαγκελάριος, προσδιόρισε την περσινή δικαστική απόφαση που ανέτρεψε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του συνασπισμού ως έναν πρόσθετο παράγοντα που επιβαρύνει την οικονομία.

Η κυβέρνηση παρουσίασε πέρυσι μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούσε στην τόνωση της δραστηριότητας, αλλά η δέσμη αυτή αποδυναμώθηκε από τους περιφερειακούς νομοθέτες και εξακολουθεί να παραμένει κολλημένη στην άνω βουλή του κοινοβουλίου.

Σε σύγκριση με τον αρχικό όγκο των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πακέτο – το οποίο επικεντρώνεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – αξίζει τώρα μόλις πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η άνω βουλή, ή Bundesrat, συνεδριάζει το επόμενο διάστημα στις 22 Μαρτίου.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα εγκριθεί, αν και σε μια τροποποιημένη έκδοση», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους την Παρασκευή σε μια έκθεση ειδικευμένων επαγγελμάτων στο Μόναχο.

«Η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει ολόκληρο το πακέτο, αλλά πρόκειται για φορολογικά έσοδα σε ομοσπονδιακό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και πρέπει να βρούμε μια αμοιβαία συμφωνία», πρόσθεσε.

Το νέο αναπτυξιακό πακέτο έχει επίσης σχεδιαστεί για να συμβάλει στην αντιστροφή της πτώσης της υποστήριξης προς την τρικομματική κυβερνητική συμμαχία του Σολτς, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η υποστήριξη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει αυξηθεί εν όψει τριών περιφερειακών εκλογών στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό εκεί, με δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 30% σε σύγκριση με περίπου 20% σε εθνική βάση. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο, μπροστά από το SPD του Σολτς και πίσω μόνο από τους συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα

UniCredit: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ΕΕ – Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη χώρα (γραφήματα)

HDB: Με επιπλέον €40 εκατ. το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ευρώπη: «Θερμός» χειμώνας και τον Μάρτιο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ