Ο ήπιος χειμώνας αναμένεται να συνεχιστεί και τον Μάρτιο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, γεγονός που θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, ακόμη και αν αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι μεγαλύτερες αγορές της περιοχής θα είναι θερμότερες από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του μήνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Ωστόσο, η τάση αναμένεται να αλλάξει σε ορισμένες περιοχές κατά το δεύτερο εξάμηνο.

«Συνολικά, ο μήνας αναμένεται να κλείσει πάνω από το μέσο όρο στην πλειονότητα της ηπείρου, πολύ πάνω ειδικά στις κεντρικές και νότιες περιοχές», δήλωσε ο Πολ Παστελοκ της AccuWeather.
Με εξαίρεση μερικές εβδομάδες, ο χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ασυνήθιστα ήπιος, μειώνοντας τη ζήτηση για θέρμανση και συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Αυτό βοήθησε στην άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης της περιοχής, αν και η βιομηχανική ζήτηση παραμένει υποτονική.

Ο καλός καιρός σύμμαχος για τους καταναλωτές αλλά…

Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλό για τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ταχείας αλλαγής του κλίματος, που συμβάλλει σε μεγαλύτερο αριθμό καταιγίδων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα και οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2024 θα ξεπεράσει τις θερμότερες θερμοκρασίες του περασμένου έτους.

Τον περασμένο μήνα, η μέση θερμοκρασία στη βορειοδυτική Ευρώπη σκαρφάλωσε σε διψήφιο νούμερο στις 15 Φεβρουαρίου, 8,5C πάνω από την κανονική τιμή των τελευταίων 30 ετών. Ο υδράργυρος κορυφώθηκε στο Λονδίνο στους 17C (62,6F) την ίδια ημέρα.

Ο σημαντικά ψυχρότερος καιρός θα περιοριστεί πιθανότατα στις Σκανδιναβικές χώρες και τη βόρεια Γερμανία από τα μέσα Μαρτίου, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί νοτιότερα, σύμφωνα με την Amy Hodgson, μετεωρολόγο της Atmospheric G2.

Οι ταχύτητες των ανέμων θα παραμείνουν πάνω από το κανονικό για τη νότια Ευρώπη, αν και ο βορράς θα δει επίπεδα κάτω του μέσου όρου, σύμφωνα με τον προγνώστη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ρεκόρ ημερήσιας αιολικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας. Η παραγωγή ρεκόρ ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία συνέβαλε επίσης στη μείωση των τιμών ενέργειας εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζα Πειραιώς: Το εναρκτήριο λάκτισμα για το placement δίνει το ΤΧΣ – Ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους long επενδυτές

Ο Μητσοτάκης θέτει τα πρώτα διλήμματα των ευρωεκλογών

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές – Οι 7 σημαντικότερες αλλαγές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ