Αύξηση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, κάνοντας πιο περίπλοκη την αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πείσει τους καταναλωτές ότι η τρέχουσα αύξηση θα κοπάσει σύντομα.

Οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6%, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, ενώ οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 5,2% σε ετήσια βάση, η υψηλότερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1992.

Τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν ελαφρώς τις απώλειες, με το 10ετές να διαμορφώνεται στο -0,33%.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Bundesbank είχε προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να ανέβει σχεδόν στο 6% αυτόν τον μήνα, με το 1,5% να αποδίδεται σε μια προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ και τις πολύ χαμηλές τιμές το 2020 στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Παρόλο που η γερμανική Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, λέγεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% για αρκετό διάστημα.

Όσο σοκαριστικοί κι αν είναι οι αριθμοί, οι αιτίες αυτής της αύξησης θα έπρεπε ήδη να είναι γνωστές», είπε ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. «Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μπορεί να βρίσκεται σε νέο υψηλό από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας».

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης και Φίλιππος Λαιμός: Το νεότευκτο «Μιαούλης 21» ύψωσε τη γαλανόλευκη

Η Black Friday έφερε χαμόγελα στην αγορά – Προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας

Σουηδία: Η πρωθυπουργός των 8 ωρών έχει μια δεύτερη ευκαιρία