H Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους ακόμα κι αν η ΕΕ αποτύχει να φτάσει σε μια συμφωνία για συνολική απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι προσπάθειες να κλείσουν συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στην καγκελαρία του Βερολίνου και η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα logistics μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες, δηλ. ως το τέλος του 2022.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τον επόμενο γύρο κυρώσεων. Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου καθυστερεί μετά την αντίθεση της Ουγγαρίας, που δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα θα είναι πολύ βλαπτικό για την οικονομία της.

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το εθνικό της σχέδιο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει πάντως από ποιες χώρες θα αναπληρώσει το έλλειμμα πετρελαίου που θα δημιουργηθεί.

H συνεισφορά της Ρωσίας στην κατανάλωση πετρελαίου στη Γερμανία έχει ήδη μειωθεί στο 12% από 35% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πτωτικά οι τιμές του πετρελαίου

Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό WTI, στο μεταξύ, υποχωρούν στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις κοντά τα 109 δολ/βαρέλι, καθώς τα lockdown στην Κίνα έχουν καθηλώσει την οικονομία της χώρας που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Η βιομηχανική παραγωγή και οι καταναλωτικές δαπάνες έκαναν βουτιά στην Κίνα τον Απρίλιο και, όπως αναφέρουν αναλυτές, τα οικονομικά στοιχεία είναι αρνητικά συμπαρασύροντας και την κατανάλωση καυσίμων.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για την αμερικανική βενζίνη άγγιξε τα 4 δολάρια ανά γαλόνι για πρώτη φορά, ενώ μετά τα κινεζικά μάκρο σημείωσε πτώση. Ωστόσο η άνοδος των Futures σημαίνει αυξήσεις στις αντλίες και ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για τους οδηγούς και μάλιστα ενόψει της οδηγητικής περιόδου στις ΗΠΑ που ξεκινά στα τέλη του μήνα, λόγω καλοκαιριού.

«Τα πάντα, από τη βενζίνη ως τα αγροτικά προϊόντα είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις λόγω Ρωσίας και οι τιμές ανεβαίνουν», ανέφερε ο Γκάο Τζιάν, αναλυτής της Zhaojin Futures. «Η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από εφοδιαστικούς κινδύνους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν θέλετε να πάτε στη δουλειά; Στήστε το γραφείο στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς – Ποιος έκανε την αρχή

Και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην ατζέντα των δράσεων χρηματοδότης από το ενεργειακό σοκ

Ίος: Γιατί το ΣτΕ «μπλοκάρει» το mega project του Α. Μιχαλόπουλου στην παραλία Κουμπάρα