Τα δισεκατομμύρια των διαφυγόντων φόρων της Apple θα μπορούσαν να καλύψουν τον ετήσιο προϋπολογισμό υγείας της Ιρλανδία, να οικοδομήσουν περίπου 100.000 σπίτια για τους φτωχούς, ή να αποπληρώσουν μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Γιατί, λοιπόν, δε θέλει η χώρα τα λεφτά;

Ο YΠΟΙΚ της Ιρλανδίας, Michael Noonan, ανέφερε την Τρίτη πως πρόκειται να ασκήσει έφεση σε απόφαση της Κομισιόν η οποία θα υποχρεώσει την Apple να πληρώσει περίπου 13 δισ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους. Ο ίδιος, άμεσα, δέχθηκε και σφόδρα κριτική από την αντιπολίτευση η οποία άμεσα ανέφερε πως τα χρήματα πρέπει να πάνε στη χώρα. Για την κυβέρνηση, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι φορολογικοί κανονισμοί της χώρας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής της πολιτικής και έχει παίξει κύριο ρόλο στην προσέλκυση των Google και Facebook στο Δουβλίνο. Ακόμη κι όταν η Ιρλανδία αναγκαζόταν να δεχθεί bailout πριν από έξι χρόνια, αρνήθηκε να αλλάξει την φορολογική της πολιτική.

Οι Apple και Ιρλανδία δεν δέχονται πως έκαναν κάτι το μεμπτό, ενώ υπογραμμίζουν πως ποτέ δεν υπήρξε μία αθέμιτη συμφωνία. Η Apple, πάντως, είναι μία από 700 αμερικανικές εταιρείες που έχουν γραφεία και μονάδες στην Ιρλανδία. Για την ίδια την εταιρεία, πάντως, τα 13 δισ. ευρώ είναι μία “τρύπα στο νερό”, αφού έχει 232 εκατ. δολάρια περιουσίας.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, επίσης, τονίζει πως εάν η χώρα έπαιρνε τα χρήματα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα την υποχρέωναν να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει το χρέος των 180 δισ. ευρώ που έχει.