Οι εύποροι Αμερικανοί αναβάλλουν τις κρατήσεις για ταξίδια στο Παρίσι, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι ευρύτερες επιπτώσεις του πλήττουν τη ζήτηση.

Οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων πρώτης θέσης για ταξίδια μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού σημείωσαν «άλμα» 44% τις τρεις εβδομάδες πριν από τις 7 Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο αριθμός αυτός διολίσθησε στο 4% τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ForwardKeys, μια εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πετάξουν με premium class και άνω, απέφυγαν να κάνουν κράτηση για ταξίδια μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού», μόλις ξέσπασε η σύγκρουση, λέει ο Juan Gomez, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης αγοράς της ForwardKeys. Τα εισιτήρια premium class αναφέρονται στην premium οικονομική, επιχειρηματική και πρώτη θέση.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Γαλλία αύξησε στο υψηλότερο επίπεδο τον συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, μια απόφαση που έλαβε σοβαρά υπόψιν η πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία κάλεσε τους πολίτες της να είναι σε εγρήγορση  όταν ταξιδεύουν στη χώρα και ιδίως να αποφεύγουν περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία σημειώθηκε επίσης το θανατηφόρο μαχαίρωμα ενός δασκάλου στις 13 Οκτωβρίου, το οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση. Αεροδρόμια και αξιοθέατα όπως το Λούβρο και ο πύργος των Βερσαλλιών έχουν επίσης εκκενωθεί έπειτα από συναγερμούς για βόμβες.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και η πρωτεύουσά της αποτελεί σημαντικό εμπορικό προορισμό με μερικά από τα μεγαλύτερα καταστήματα-ναυαρχίδες παγκοσμίως. Οι κολοσσοί της πολυτέλειας LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE και Hermes International έχουν την έδρα τους στο Παρίσι.

“Γνωρίζουμε από τους tour operators και τους φορείς φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν κάποιες ακυρώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”, εν μέσω φόβων για τρομοκρατία, λέει στο Bloomberg η συνεργάτης της Bain Claudia d’Arpizio.

Πράγματι, οι ακυρώσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Jack Ezon, ιδρυτής του πολυτελούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Embark Beyond, λέει ότι η εταιρεία του έχει δει ακυρώσεις για το 53% των προγραμματισμένων ταξιδιών της στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη. Εκτός από τους φόβους για αντισημιτικές επιθέσεις, λέει: «Οι κυριότεροι λόγοι που οι πελάτες ακυρώνουν είναι η ισλαμοφοβία, ο φόβος μήπως κολλήσουν στο εξωτερικό σε περίπτωση πολέμου, το αίσθημα δυσφορίας για το ότι “κινδυνεύουν” με το χάος παντού και η ανησυχία ότι πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό δεν είναι μόνο αντιεβραίοι αλλά και αντιαμερικανοί».

Το πολυτελές παλάτι-ξενοδοχείο Le Bristol είδε επίσης ένα «μικρό κύμα ακυρώσεων» που διήρκεσε για περίπου δέκα ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Catherine Hodoul-Baudry, η οποία επιβλέπει τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Οι νέες κρατήσεις αντιστάθμισαν αυτές τις ακυρώσεις με τη συνολική απόδοση του Οκτωβρίου να χαρακτηρίζεται ως «ρεκόρ», λέει η ίδια. Οι Αμερικανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αγοράς του ξενοδοχείου από άποψη εθνικότητας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% της πελατείας του.

Διαβάστε ακόμη

Αρχίζουν φοροέλεγχοι και σε μισθωτούς – συνταξιούχους

Τζιμ Χάνος: «Αλλάζει καριέρα» έπειτα από 38 χρόνια ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής

Δημοσκόπηση GPO: Πίσω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ