Η χρονιά που διανύουμε διαθέτει περιορισμένο χώρο για περισσότερα κέρδη στις μετοχές της Ευρώπης που το τελευταίο διάστημα είδαμε να πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό ράλι, αναφέρουν τώρα οι στρατηγικοί αναλυτές.

Μετά την ιστορικά καλή εκκίνηση για το 2023, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναμένεται ότι θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με μια μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg με τη συμμετοχή 19 αναλυτών, υποδεικνύοντας μια πτώση 1,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Κι αυτό, ακόμα και μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων αρκετών επενδυτικών τραπεζών μεταξύ αυτών της Goldman Sachs και της Barclays, σε σχέση με έναν μήνα πριν.

«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές στόχους εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε η αναλύτρια μετοχών της Goldman Sachs, Σάρον Μπελ, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της στις 465 μονάδες από 450. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να παραμένουν υψηλοί και τα κέρδη να υποχωρούν περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά αποτελούν σαφείς εναλλακτικές, ανέφερε η ίδια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται περίπου κατά 7% με απόδοση σχεδόν στο 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε τοπικά νομίσματα. Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων κλάδων όπως της λιανικής, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας οδήγησαν στο ράλι, ωθούμενες από το ταχύτερο του αναμενόμενου άνοιγμα στην Κίνα, την αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, η οικονομία διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση από τις προβλέψεις, με τον αριθμό των οικονομολόγων που προβλέπουν τώρα ύφεση να μειώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κέρδη ενδέχεται να υποχωρήσουν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Για την αναλύτρια της Bank of America Mίλλα Σαβόβα, το ράλι στην Ευρώπη δεν έλαβε υπόψη τη συρρικνούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο κινούνται σε επίπεδα ύφεσης. Σε περίπτωση που οι οικονομίες αποδυναμωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Σαβόβα περιμένει ότι ο Stoxx 600 θα υποχωρήσει περίπου 20% στις 365 μονάδες στα μέσα του έτους. Ωστόσο, αναμένει η ανάκαμψη στην ανάπτυξη να τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη στις 430 έως το τέλος του έτους.

Το εύρος των προβλέψεων επεκτάθηκε από τον περασμένο μήνα, με την ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας σχεδόν 12% ανοδική πορεία από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτωτική τάση 17%.

Οι επενδυτές παραμένουν επίσης προσεκτικοί. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA European Fund Managers του Ιανουαρίου, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περισσότερή άνοδο από το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης.

Η εικόνα είναι ευνοϊκότερη μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 58% τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η υψηλότερη πρόβλεψη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζέρι Φάουλερ, έχει θέσει στόχο για τα τέλη του έτους στις 410 μονάδες για τον Stoxx 600, υποδεικνύοντας πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, που βασίζεται στις προσδοκίες για μειωμένα κέρδη. Ωστόσο και ο ίδιος βλέπει φως στο τέρμα του τούνελ.

«Νομίζουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο , ωστόσο μπορεί να υπάρξει ανοδικός κίνδυνος αν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ, καθώς τα σκήπτρα της ανάπτυξης μετατοπίζονται στον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει ο Φάουλερ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «έκπτωτοι βασιλιάδες» των κρυπτονομισμάτων (pics)

Το επόμενο sms του Καλογρίτσα, οι λογαριασμοί της Εύας, ο πολυπράγμων Φάις και ο τραπεζίτης με το 1 εκατ. ευρώ

Έτσι θα είναι η Riviera Galleria στο Ελληνικό – Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ (pics + vid)