Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αναφέρει η Goldman Sachs Group.

Οι οικονομολόγοι υπό τον Γιάρι Στεν σε προηγούμενες προβλέψεις τους έβλεπαν μια πιο μετριοπαθή αύξηση της τάξης των 50 μ.β. στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το τρέχον έτος, ωστόσο, όπως λένε τώρα, σε σημείωμά τους, «πριν βλέπαμε μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης, αλλά πιστεύουμε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός κατά το δ’ τρίμηνο θα καταστήσει πολύ δύσκολη την αποκλιμάκωση των αυξήσεων».

Μετά από αυτό, η Goldman προβλέπει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο – διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη – «καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι αριθμοί του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», αναφέρουν οι οικονομολόγοι. «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το τερματικό επιτόκιο στο 2,75%, με τη νομισματική πολιτική να οδεύει σε σαφώς περιοριστικό έδαφος».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της – αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής, καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από τις ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση. Οι επενδυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων που επί του παρόντος βρίσκεται στο 0,75%, να αυξάνεται πέραν του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Νώλης (Lancom): Ο επίμονος Έλληνας επενδυτής των Data Centers

Fuel Pass 2: Γιατί δεν «πάνε ταμείο» χιλιάδες δικαιούχοι

Ρεύμα: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές – Στα 372,5 ευρώ σήμερα η μεγαβατώρα