Μία πιθανή διέξοδος φαίνεται στον ορίζοντα για την τaρμετισμό της συνεργασιίας Goldman Sachs – Apple που αφορά την όχι και τόσο επιτυχημένη πιστωτική κάρτα Apple Card.

Η κατασκευάστρια των iPhones, η οποία προσφέρει πιστωτική κάρτα και αποταμιευτικό λογαριασμό μέσω της Goldman, έστειλε πρόσταση στον χρηματοπιστωτικό γίγαντα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη λύση της σύμβασης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια, είπε η ανώνυμη πηγή. Η συνεργασία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.

Η Goldman Sachs έχει εγκαταλείψει τις προσπάεθειες να επεκταθεί στη λιανική τραπεζική, αφού αποδείχθηκε πιο δαπανηρή από ό,τι αναμενόταν. Η εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ξεκίνησε βιαστικά τη διαδικασία δίνοντας χώρο σε… παραλήψεις. Η Goldman αναμένεται επίσης να απορρίψει μια συνεργασία με την General Motors.

Για την Apple, η σύμπραξη ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειίας της να επεκταθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η εταιρεία επιδιώκει να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα από υπηρεσίες, καθώς οι πωλήσεις hardware  επιβραδύνονται.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone παραμένει προσηλωμένη στην πιστωτική κάρτα και τον αποταμιευτικό λογαριασμό Apple Card και δεν σκοπεύει να διακόψει τα προϊόντα – είτε εμπλέκεται είτε όχι η Goldman, σύμφωνα με την πηγή. Η Apple δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με εταιρείες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Goldman.

Σε ανακοίνωσή της, η Apple δήλωσε ότι «εστιάζουμε στην παροχή μιας απίστευτης εμπειρίας για τους πελάτες μας, που θα τους βοηθήσει να έχουν μία πιο υγιή οικονομική ζωή».

«Η βραβευμένη Apple Card έχει τύχει μεγάλης υποδοχής από τους καταναλωτές και θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να τους παρέχουμε τα καλύτερα εργαλεία και υπηρεσίες», ανέφερε στην ανακοίνωση η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Η Goldman Sachs εξέταζε τις επιλογές της προκειμένου να αποδεσμευτεί από την κυκλοφορία πιστωτικών καρτών  εδώ και πολλούς μήνες, είχαν δηλώσει προηγουμένους οι πηγές. Η πρόταση της Apple θα έδινε στην εταιρεία έναν τρόπο για γίνει αυτό εφικτό, αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει το deal, σύμφωνα μία από τις πηγές.

Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. Η Wall Street Journal είχε αναφερθεί προηγουμένως στην πρόταση που έστειλε η Apple στην Goldman, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα σε περίπου 12 έως 15 μήνες.

Η Goldman Sachs είχε συνομιλίες με την American Express για να αναλάβει την πιστωτική κάρτα και άλλες υπηρεσίες, αλλά η εν λόγω εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα ποσοστά απωλειών, ανέφερε η Journal. Η Synchrony Financial έθεσε επίσης την ιδέα να αναλάβει το πρόγραμμα πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η  Apple και η Goldman Sachs παρουσίασαν τον Απρίλιο έναν πολυαναμενόμενο αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης. Και οι εταιρείες διαφήμισαν τον Αύγουστο ότι το πρόγραμμα είχε φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στις ΗΠΑ.

Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου προκάλεσε παράπονα από ορισμένους χρήστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα ανάληψη μετρητών. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξή του τον Ιούνιο ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα σύστημα ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της απάτης.

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Σε υψηλό 6 μηνών ο χρυσός – Αισιοδοξία για μείωση των επιτοκίων (γράφημα)

Ρίσι Σούνακ: Μπούμερανγκ η απρέπεια προς Μητσοτάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ