Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μια τέτοια απόφαση βέβαια θα χρειαζόταν την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να έρθει από τον επόμενο κιόλας μήνα, ανέφερε πηγή του Bloomberg η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανώνυμη, καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Τα μέτρα χαλάρωσης για τις εξασφαλίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τα αναχρηματοδοτικά εργαλεία, «θα επανεξεταστούν εν ευθέτω χρόνω πριν από τη λήξη τους, τον Ιούνιο του 2022», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο αμερικανικό πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν σε «σκουπίδια» (junk) το 2010, πυροδοτώντας την κρίση χρέους στην Ευρώπη που κατά διαστήματα απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη . Η χώρα παραμένει δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ευάλωτα στις αναταραχέρς της αγοράς από εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ σηματοδότησε την αλλαγή στη νομισματική της πολιτική στις αρχές του Φεβρουαρίου, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 70 μονάδες βάσης.

Προκειμένου να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσε να καταστήσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο αποτελεσματική καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από το πανδημικό σοκ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ έως το τέλος του 2024.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα «θα παραμείνουν επίσης επιλέξιμα ως collateral για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος την ίδια περίοδο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Η κυβέρνηση προσβλέπει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Ανάκαμψη με πρόβλεψη για 80% του 2019 στη ζήτηση για ταξίδια φέτος στην Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την Ουκρανία – Ζητούμενο για την Ελλάδα και οι ενεργειακές προκλήσεις

Νέα αναβολή στους κανονισμούς ρύπανσης Euro 7