Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξαναρχίσει την πώληση ορισμένων προϊόντων στην Huawei Technologies Co. μετά τη ανακάλυψη ότι υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να συνεργαστούν με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα, παρά το ότι αυτός συμπεριλαμβάνεται στη “μαύρη λίστα” της κυβέρνησης Trump.

Η Micron Technology Inc., η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής chips μνήμης υπολογιστών, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει αρχίσει να πωλεί ορισμένα εξαρτήματα στην Huawei αφού οι δικηγόροι της μελέτησαν τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν στις εξαγωγές. Η Intel Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών, έχει επίσης αρχίσει να πωλεί στην Huawei και πάλι, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα. Δεν είναι σαφές πόσοι άλλοι προμηθευτές έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε τον περασμένο μήνα την Huawei σε αυτό που είναι γνωστό ως «λίστα οντοτήτων», μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει την κινεζική εταιρεία από την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων και λογισμικού. Η διοίκηση Trump δήλωσε ότι η Huawei βοηθά το Πεκίνο στην κατασκοπεία και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια – κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται. Οι αξιωματούχοι στο υπουργείο Εμπορίου και στο Λευκό Οίκο είναι απογοητευμένοι από το ότι οι εταιρείες έχουν ξαναρχίσει τις αποστολές προς την Huawei, σύμφωνα με ένα άλλο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Οι κατασκευαστές chips, επωφελούνται από ορισμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στους περιορισμούς των εξαγωγών. Ακόμη και όταν οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στις Η.Π.Α., ενδέχεται να είναι σε θέση (λόγω ιδιοκτησίας θυγατρικών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό) να ταξινομήσουν την τεχνολογία τους ως ξένη, σύμφωνα με τον αναλυτή της Cross Research, Steven Fox. Αν για παράδειγμα, λιγότερο από το 25% της τεχνολογίας σε ένα chip προέρχεται από τις ΗΠΑ, τότε ενδέχεται να μην καλύπτεται από την απαγόρευση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

«Χρειάστηκαν εβδομάδες για να το καταλάβουν», είπε ο Fox. «Αυτό που έκαναν ήταν να δουν τους νόμους και τους κανόνες και να τους εφαρμόσουν στην επιχείρησή τους».

Οι μετοχές των ασιατικών κατασκευαστών chips, από την Tokyo Electron Ltd. Έως την SK Hynix Inc. Είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν την Τετάρτη, αφού η Micron ανέφερε τα αποτελέσματα.

Η Micron έχει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, μερικές ακόμα προστίθενται μέσω εξαγορών και διατηρεί εργοστάσια στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Η Intel έχει εργοστάσια στην Κίνα και την Ιρλανδία και ένα μεγάλο κέντρο σχεδιασμού και εγκατάσταση παραγωγής στο Ισραήλ. Η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.