Η κυβέρνηση της Αυστρίας θα βάλει ανώτατο όριο στις αυξήσεις των ενοικίων για την πλειονότητα των κατοίκων της που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για μετριασμό των επιπτώσεων του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, για τα επόμενα τρία χρόνια, οι αυξήσεις θα περιοριστούν στο 5% ετησίως για τα τρία τέταρτα των ενοικιαζόμενων κατοικιών περίπου, δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Το βήμα αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τη διαρκώς  αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία πρέπει να προκηρύξει εθνικές εκλογές πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, με την εκτεταμένη έλλειψη κατοικιών αυξάνει περαιτέρω την πίεση στους καταναλωτές οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, η πολιτική παρέμβαση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Οι περιορισμοί στα ενοίκια στη γειτονική Γερμανία – και ιδίως ένα αποτυχημένο «πάγωμα» στο Βερολίνο – κατέληξαν να περιορίζουν την ανάπτυξη νέων κατοικιών και να καθιστούν την εύρεση κατοικίας ακόμη πιο δύσκολη.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε μια χώρα που παραδοσιακά έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενοικιαστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σύστημα επιδοτούμενων και δημοτικών κατοικιών έχει συμβάλει στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και έχει καταστήσει τη μίσθωση μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της ιδιοκτησίας κατοικίας.

Ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της έλλειψης προσφοράς νέων κατοικιών, οι αυξήσεις της Αυστρίας σχετίζονται κυρίως με τους νόμους που διέπουν την αυστηρά ρυθμιζόμενη αγορά.

Τα ενοίκια συνήθως αυξάνονται αυτόματα όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Ορισμένοι ενοικιαστές σε επιδοτούμενες κατοικίες αντιμετώπιζαν αύξηση 15% κατά την εξαμηνιαία αναπροσαρμογή, δήλωσε ο Νεχάμερ, προσθέτοντας ότι ένα ανώτατο όριο στα ιδιωτικά ενοίκια δεν ήταν νομικά δυνατό.

Στη Βιέννη, η κατασκευαστική «έκρηξη» της τελευταίας δεκαετίας έχει δημιουργήσει χιλιάδες νέα διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων επιδοτούμενων κατοικιών που χτίστηκαν με τη συνεργασία του δήμου, ανακουφίζοντας σε κάποιο βαθμό την αγορά.

Η ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο διαφόρων προσπαθειών για την άμβλυνση του υψηλότερου κόστους διαβίωσης. Θα «παγώσει» επίσης τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους και την τιμή των ετήσιων καρτών για τα τρένα που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Συνεχίζοντας μια προηγούμενη πολιτική πρωτοβουλία, ένας έκτακτος φόρος στις εταιρείες ενέργειας θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα. Οι αξιωματούχοι επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια των τιμών σε ορισμένες βιομηχανίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν πιο τολμηρά μέτρα για τη θωράκιση των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και είχαν ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη για το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη

Ο «ιός» από την Κίνα απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Σ. Κόκκαλης: Η INTRALOT προχωρά σε συνολικό σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης

Ελβετία: «Απεταξάμην» τον τίτλο του πλυντηρίου μαύρου χρήματος – Νέες μεταρρυθμίσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ