Η κινεζική οικονομία υποτίθεται πως θα έδινε ώθηση στο 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος. Παρ’ όλα αυτά, η δραματική επιβράδυνσή της τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει ανησυχία.

Οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για το πλήγμα το οποίο πρόκειται να δεχτούν, τη στιγμή που οι εισαγωγές αγαθών στην Κίνα, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές είτε για υλικά κατασκευών καταγράφουν αισθητή μείωση.

Η Caterpillar Inc., από την πλευρά της, ανέφερε πως η κινεζική ζήτηση για τα μηχανήματά της ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι αρχικά ανέμενε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τα οικονομικά προβλήματα της κινεζικής οικονομίας ως «βόμβα η οποία πρόκειται σύντομα να εκραγεί».

Οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκροή $10 δισ. από τις κινεζικές αγορές, με τους περισσότερους εξ αυτών να πουλούν μετοχές των blue chips.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley έχουν περιορίσει τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τις κινεζικές μετοχές, ενώ η πρώτη έχει προειδοποιήσει για δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων στην υπόλοιπη περιοχή.

Πάραυτα, υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία της κατάστασης αυτής. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα περιορίσει τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ο αποπληθωρισμός στη χώρα θα σηματοδοτήσει τη μείωση των τιμών πολλών αγαθών ανά τον κόσμο.

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία έχουν επίσης ευκαιρίες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές οι οποίοι θα απομακρυνθούν από την μεταβλητή κινεζική αγορά.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η επιβράδυνση της Κίνας, όμως, θα αποτελέσει κάτι το συνολικά αρνητικό για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Μία ανάλυση του ΔΝΤ αναδεικνύει το διακύβευμα: όταν η ανάπτυξη της Κίνας αυξάνεται κατά 1%, η παγκόσμια ανάπτυξη καταγράφει παράλληλη άνοδο της τάξης του 0,3%. 

Σύμφωνα με συνέντευξη του αναλυτή της BCA Research Inc, Πίτερ Μπερεζίν, στο Bloomberg, «ο αποπληθωρισμός στην Κίνα δεν είναι κάτι το αρνητικό, αλλά εάν ο υπόλοιπος πλανήτης, ιδιαίτερα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, εισέλθουν σε καθεστώς ύφεσης τη στιγμή που η Κίνα παραμένει ανίσχυρη, τότε τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν».

Εμπόριο

Πολλές χώρες, ιδιαίτερα αυτές της Ασίας, θεωρούν την Κίνα ως τον σημαντικότερο εμπορικό τους συνεργάτη, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικά, είτε τρόφιμα, μεταλλεύματα και ενέργεια. 

Το συνολικό ποσοστό των εμπορευμάτων όπως σίδηρος και χαλκός τα οποία έχουν εισαχθεί από την Κίνα έχει παραμείνει σε σχετικά σταθερά σημεία, αλλά εάν η επιβράδυνση αυτή συνεχιστεί, θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις εξορυκτικές τόσο στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική αλλά και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αποπληθωριστικές τάσεις

Το κόστος παραγωγής των κινεζικών αγαθών έχει επίσης μειωθεί, κάτι το οποίο αποτελεί σχετικά θετικό στοιχείο για τις περισσότερες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος διαβίωσης και πληθωρισμό.

Οι τιμές των κινεζικών αγαθών στους αμερικανικούς λιμένες συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική πορεία. Οι οικονομολόγοι της Wells Fargo & Co εκτιμούν πως μία «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας θα περιορίσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ από το 0,4% κατά 1,4% το 2025.

Τουρισμός

Οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες όπως αυτές των ταξιδιών και του τουρισμού, σε αντίθεση με τα αγαθά, αλλά δεν έχουν επεκταθεί πέραν των κινεζικών συνόρων. Μέχρι πρότινος, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευε τα ταξιδιωτικά γκρουπ σε ορισμένες χώρες, ενώ υπάρχει ακόμα μειωμένος αριθμός πτήσεων.

Η πανδημία και η ασθενής οικονομία έχουν, επίσης, περιορίσει το εισόδημα των Κινέζων, ενώ πολλοί εξ αυτών νιώθουν οικονομική ανασφάλεια λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Αυτό υποδεικνύει περαιτέρω καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, ιδιαίτερα προς κοντινούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη. 

Γουάν

Τα προβλήματα αυτά έχουν περιορίσει και την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου κατά 5% φέτος, στα 7,3 γουάν/δολάριο. Η κεντρική τράπεζα έχει αναγκαστεί να εντείνει τις προσπάθειες στήριξης του νομίσματος, ενώ η υποτίμηση του offshore γουάν επηρεάζει τα νομίσματα χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Η απαισιοδοξία αυτή μπορεί να επηρεάσει και νομίσματα όπως το δολάριο Σιγκαπούρης, το ταϊλανδέζικο μπατ και το μεξικανικό πέσο, σύμφωνα με την Barclays Bank Plc.

Oμόλογα

Η μείωση των επιτοκίων της PBOC φέτος έχει μειώσει την ελκυστικότητα των κινεζικών ομολόγων για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στη συγκεκριμένη αγορά, ψάχνοντας για εναλλακτικές στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι ξένες επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, με τα funds να προτιμούν ομόλογα χωρών όπως η Νότια Κορέα και η Ινδονησία. 

Μετοχές

Εταιρείες όπως η Nike και η Caterpillar έχουν ανακοινώσει μείωση των εσόδων τους λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης MSCI ο οποίος παρακολουθεί τις εταιρείες με την μεγαλύτερη έκθεση στην ασιατική χώρα, έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 9,3% αυτόν το μήνα, σχεδόν υπερδιπλάσια από τον αντίστοιχο παγκόσμιο δείκτη.

Παράλληλη μείωση έχει καταγράψει και ανάλογος δείκτης ο οποίος παρακολουθεί τις πωλήσεις ευρωπαϊκών αγαθών πολυτελείας, του τουρισμού και της διασκέδασης. Οι τομείς αυτοί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Saxo Capital markets, Ρέντμοντ Γουόνγκ, αποτελούν «καλά παραδείγματα όσον αφορά την επίδραση την οποία έχει η μακροοικονομική κατάσταση της Κίνας».

Εταιρείες όπως LVMH, Kering SA (Gucci), και Hermes, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οποιαδήποτε μεταβολή της κινεζικής αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις κυβέρνησης, παραχωρησιούχων για τα διόδια

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Morgan Stanley: Tι σημαίνει για τη Mytilineos μια πιθανή εξαγορά της Imerys Βωξίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ