Η American Airlines Group Inc. συμφώνησε να αγοράσει 260 αεροσκάφη μικρών αποστάσεων υπογράφοντας μια τεράστια συμφωνία για τα αεροσκάφη Boeing Co. 737 Max, μια σημαντική υποστήριξη της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, καθώς αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης μετά από ένα σχεδόν καταστροφικό ατύχημα τον Ιανουάριο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 85 αεροσκάφη Airbus A321neo, 85 Boeing 737 MAX 10 και 90 αεροσκάφη Embraer E175. Η παραγγελία περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα προαίρεσης και αγοράς για επιπλέον 193 αεροσκάφη.

«Η ταξιδιωτική ζήτηση επέστρεψε», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της American Airlines, Ρόμπερτ Ισομ, σε διάσκεψη επενδυτών.

Η παραγγελία είναι μια μεγάλη ώθηση για την Boeing, η οποία δέχθηκε πυρά ύστερα από το γνωστό περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, όταν ένα φις πόρτας έσκασε κυριολεκτικά σε ένα αεροπλάνο 737 MAX κατά τη διάρκεια της πτήσης, εκθέτοντας φοβισμένους επιβάτες στον αέρα.

Αυτή είναι η πρώτη παραγγελία της αμερικανικής εταιρείας για το MAX 10, τη μεγαλύτερη παραλλαγή των πιο επιτυχημένων μονόκλιτων αεροπλάνων 737 MAX της Boeing. Το αεροσκάφος ωστόσο δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), καθώς το περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου έχει εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με την πιστοποίησή του.

Ο οικονομικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας, Ντέβον Μέι, δήλωσε ότι η παραγγελία αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της αεροπορικής εταιρείας στην Boeing, προσθέτοντας ότι προσφέρει ευελιξία στόλου στην εταιρεία καθώς παρέχει μια εναλλακτική λύση στα αεροπλάνα της Airbus A321.

Το πρώτο της αεροπλάνο MAX 10 αναμένεται να παραδοθεί το 2028. Αν όμως καθυστερήσει η παράδοση, η εταιρεία έχει διαπραγματευτεί με την Airbus για επαρκείς επιλογές, είπε. Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Τέξας έχει επίσης επιλογές να μετατρέψει αυτές τις παραγγελίες σε MAX 8 ή MAX 9.

«Η πρώτη μας παράδοση MAX 10 θα γίνει το 2028», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης επενδυτών της Αμερικής. «Δίνει στην Boeing πολύ χρόνο για να λάβει πραγματικά το αεροπλάνο πιστοποίηση και μετά να το παραδώσει στην ώρα του».

Η ανταγωνίστρια United Airlines βρίσκεται σε συζητήσεις με την Airbus για μια πιθανή μεγάλη παραγγελία για την αντικατάσταση εκατοντάδων MAX 10 κατόπιν παραγγελίας από την Boeing, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται για σπάνιες θέσεις παραγωγής Airbus.

American, United και Delta Air Lines έχουν ωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια υψηλής ποιότητας μετά την πανδημία.

Οι μετοχές της American Airlines υποχώρησαν 5,4% για να κλείσουν στα 14,81 δολάρια τη Δευτέρα. Η νέα παραγγελία αεροπλάνου αναμένεται να επιτρέψει στην American να προσθέσει περισσότερες θέσεις premium με υψηλά περιθώρια κέρδους στα δρομολόγια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων στο εξωτερικό.

Η εταιρεία αναμένει το περιθώριο κέρδους της να εκτιναχθεί στο 15%-18% το 2026, από 14% που εκτιμάται για φέτος, με αποτέλεσμα μια ελεύθερη ταμειακή ροή άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη

Bρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί το τοπ 3 των ξένων αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα (πίνακας)

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ