Επτά χρόνια διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για την συμφωνία-ορόσημo της ΕΕ με την Κίνα. Μερικές από τις κριτικές κατά τη συμφωνίας Comprehensive Agreement on Investment μεταξύ των δύο πλευρών, θεωρούν πως είναι ανεφάρμοστη και αδαής. Μια εβδομάδα μετά την ιστορική συμφωνία, οι κυβερνήσεις της Ενωσης αντιμάχονται τις κριτικές αυτές. Συνεντεύξεις με ορισμένους ηγέτες της ΕΕ υποδεικνύουν μια πεποίθηση πως η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο υποχωρήσεις από το Πεκίνο, αλλά θα βοηθήσει και τη διαπραγματευτική θέση της Ενωσης με την επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος της Γερμανίας, η συμφωνία δεν αποτελεί κατάκριση της διπλωματικής θέσης των ΗΠΑ, αλλά προσβλέπει σε μία δυναμική συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, μετά από τέσσερα χρόνια αμερικανοκεντρικού Τραμπισμού. Οπως αναφέρει ιταλικό κυβερνητικό στέλεχος, ο ρόλος της Ευρώπης ως σύμμαχος και όχι «πιόνι» συμφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο. «Μπορεί να διαφαίνεται ως μια αυτόνομη και στρατηγική κίνηση προσέγγισης της Κίνας από την πλευρά της ΕΕ που μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Μπάιντεν», ανέφερε ο γερμανός Σίγκμαρ Γκάμπριελ, «αλλά από την άλλη, υπάρχει πολύς χώρος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών και δημιουργία κοινού τρόπου αντιμετώπισης της Κίνας».

Τόσο ευρωπαίοι νομοθέτες όσο και ορισμένοι παρατηρητές των κινεζικών γεωστρατηγικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποστηρίζουν πως η Ενωση ήταν αδαής στο να εμπιστευτεί την Κίνα όσον αφορά τις υποσχέσεις της τελευταίας για εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διπλωματική συμφωνία δίνει την ευχέρεια στην Κίνα να ασχοληθεί και να διαλύσει οποιεσδήποτε αναταραχές στην επαρχία Ζινζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη, τα κυβερνητικά στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρουν πως η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί, ενώ  θα αποτελέσει τη βάση για την άσκηση πιέσεων από την Ευρώπη προς την Κίνα. 

Μία εκ των σφοδρότερων κριτικών εναντίον της συμφωνίας υποστηρίζει πως το μπλοκ των 27 δίνει στο Πεκίνο πυρομαχικά για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει πως η Ενωση θα έπρεπε να περιμένει την κυβέρνηση του Μπάιντεν για οποιαδήποτε συμφωνία. Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNN το περασμένο Σαββατοκύριακο πως «πιστεύουμε πως μπορούμε να συνθέσουμε μία κοινή διπλωματική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά θέματα που αφορούν την τεχνολογία, μέχρι και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσουνγινγκ χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού ομόλογού της, Μάικλ Πομπέο ο οποίος κριτίκαρε τη συμφωνία, ως «ξινά σταφύλια».

Οσο για την Ενωση, η οποία είδε την κυβέρνηση του Τραμπ να τορπιλίζει την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, να θέτει δασμούς στο διεθνές εμπόριο και να ανακατεύεται στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών χωρών, η συμφωνία αποτελεί μία στρατηγική κίνηση για την εδραίωση της ΕΕ ως μεγάλο γεωστρατηγικό παίκτη και σοβαρό βήμα για την «ενηλικίωσή της» ως ισάξια παγκόσμια δύναμη.

«Προφανώς όλα αυτά προκαλούν τριβές, αλλά στέλνουν κι ένα μήνυμα πως οι ΗΠΑ δε μπορούν να λένε πια στους Ευρωπαίους τί να κάνουν», σύμφωνα με τη Νάταλι Τότσι, πρόεδρο του Institute of International Affairs της Ρώμης. «Μοιραζόμαστε δεδομένα, συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε, συμφωνούμε περισσότερο από όσο διαφωνούμε, αλλά δεν έχουμ πάντα τις ίδιες απόψεις. Αυτό σημαίνει όταν λέμε πως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση», υποστήριξε.

Διαβάστε ακόμη:

Nέα notam: Σε επταήμερη καραντίνα όσοι έρχονται με διεθνείς πτήσεις

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Ιανουάριο

Άννα Αγγελικούση: Η προσωπικότητα της χρονιάς στη ναυτιλία