«Καμπανάκι» από τους αναλυτές για το λεγόμενο Fatal Trifecta – Η Fed επιχειρεί να καθησυχάσει πως δε «βλέπει» ύφεση, όμως τα ομόλογα λένε μια διαφορετική ιστορία… Γιατί η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων φοβίζει τόσο τις αγορές;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στις αγορές, όταν έχουμε «υπερβολικά πολύ» από κάτι καλό, τότε αυτό αντιμετωπίζεται ως κάτι κακό.

Όταν το κλίμα είναι υπερβολικά ήσυχο, όταν όλοι οι επενδυτές είναι υπερ-αισιόδοξοι, όταν οι αποτιμήσεις των εταιρείων είναι υπερβολικά υψηλές, τότε μια κατηγορία αναλυτών αρχίζει -εύλογα- να ανησυχεί.

Ένας από αυτούς είναι ο John Normand, επικεφαλής θεμελιώδους στρατηγικής σε cross-assets της JP Morgan, για τον οποίο η παραπάνω τριπλέτα αποτελεί κάτι σαν φράση «mantra» – ένα τρίπτυχο τάσεων που παρακολουθεί στενά για τυχόν σημάδια υπέρβασης.

Αυτή τη στιγμή, μόνο ένα του προκαλεί νευρικότητα – η χαμαλή μεταβλητότητα φέτος στις αγορές, από μετοχές μέχρι συνάλλαγμα. Προσοχή όμως αν «αρπάξουν» και οι υπόλοιπες τάσεις.

«Το λεγόμενο τρίπτυχο του θανάτου (Fatal Trifecta) για τις αγορές είναι η κάτω του μέσου όρου μεταβλητότητα, η άνω του μέσου όρου τοποθέτηση σε «κυκλικά assets» (όπως οι μετοχές, το χρέος, αναδυόμενες αγορές κλπ, assets που επηρεάζονται από τις μακροοικονομικές συστημικές αλλαγές σε ολόκληρη την οικονομία), καθώς και οι άνω του μέσου όρου αποτιμήσεις σε αυτές τις αγορές. Στην παρούσα φάση, μόνο το πρώτο έχει παρατηρηθεί ξεκάθαρα στα διάφορα assets», δήλωσε ο Normand.

nomovement.png

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένης της υψηλής διακύμανσης της Παρασκευής, όταν και τα χρηματιστήρια διεθνώς κατέγραψαν μεγάλες απώλειες της τάξεως του 2,5%, ενώ σήμερα διεύρυναν ελαφρά τις απώλειες τους.

Ωστόσο και παρά τη μεγαλύτερη βουτιά του S&P 500 εδώ και τρεις μήνες, το 2019 χαρακτηρίζεται ως τώρα από «ησυχία» σε όλα τα assets, καθώς οι κεντρικές τράπεζες γυρίζουν τη ρητορική τους σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, κάτι που οι αγορές όμως ανέμεναν.

Μάλιστα οι επενδυτές έδειξαν αρκετά προβληματισμένοι από τα σχόλια του Πάουελ στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, και δεν φάνηκαν να πείθονται ή να ικανοποιούνται από το νέο γύρο QE και χαμηλών επιτοκίων/φθηνού χρήματος που υπόσχονται οι κεντρικές τράπεζες.

Κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού η προσοχή έχει στραφεί στα άκρως ανησυχητικά σημάδια πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται επικίνδυνα, εν μέσω συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου, Brexit, και πολλαπλών δυσοίωνων μακροοικονομικών σινιάλων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη Κίνα-ΗΠΑ-Ευρώπη.

Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»… ποιος λέει αλήθεια;

Η προσπάθεια Πάουελ και Γιέλεν (των δύο τελευταίων επικεφαλής της Fed) να καθησυχάσουν τις αγορές, λέγοντας πως δεν «βλέπουν» ύφεση έπεσαν στο κενό (άλλωστε και ο Μπερνάνκι της Fed το 2008 δεν έβλεπε ύφεση…), καθώς η προσοχή στράφηκε στην πιο ανησυχητική ένδειξη πως μια παγκόσμια ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, και θα μπορούσε να χτυπήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ή και νωρίτερα.

Πρόκειται για την αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ειδικότερα του 3μηνου και του 10ετούς. Το λεγόμενο inversion, που συμβαίνει όταν η απόδοση των μαροπρόθεσμων ομολόγων (10ετή) πέφτει κάτω από αυτήν των βραχυπρόθεσμων (3μηνα), αποτελεί στη γλώσσα των οικονομολόγων το πιο αξιόπιστο σημάδι επικείμενης ύφεσης.

Αντιστροφές καμπυλών αποδόσεων συμβαίνουν. Τις περισσότερες φορές δε δίνει κανείς σημασία, παρά μόνο οι σκληροπυρηνικοί παίχτες των διεθνών αγορών, που αναζητούν πάντα το επόμενο σινιάλο ύφεσης ή ανάκαμψης, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν πάνω σε αυτό.

Ωστόσο η συγκεκριμένη αντιστροφή (inversion) δεν αφορά μόνο τους traders, καθώς αποτελεί ίσως το πιο καθαρό σημάδι πως, μαθηματικά, οδεύουμε προς την επόμενη παγκόσμια κρίση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων 3μηνης ωρίμανσης σε σχέση με το 10ετές benchmark (ομόλογo αναφοράς), μόλις γύρισε αρνητική.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Διότι η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2007, δηλαδή λίγο πριν σκάσει η παγκόσμια κρίση του 2008, με καταστροφικές συνέπειες για τις περισσότερες χώρες, μεταξύ αυτών φυσικά και η Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια για το λεγόμενο inversion στα ομόλογα, καθώς και γιατί αποτελεί άκρως ανησυχητικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία.

yieldcurve2007.png