Η Κίνα δεν θα υποβάλλει πλέον τους εισερχόμενους ταξιδιώτες σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid και από την παγκόσμια απομόνωση που η ίδια είχε επιβάλει στον εαυτό της – μια πολιτική που έπληξε την οικονομία και πυροδότησε ιστορικών διαστάσεων δημόσια δυσαρέσκεια.

Τα άτομα που φτάνουν στην Κίνα θα πρέπει να πάρουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ Covid μόνο εντός 48 ωρών από την αναχώρηση, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας τη Δευτέρα. Από τον Μάρτιο του 2020, οι ταξιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, συνήθως σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο και για 14 ημέρες. Αυτή η περίοδος απομόνωσης άρχισε στη συνέχεια να αυξάνεται σε 21 ημέρες ή και περισσότερες για ορισμένους ταξιδιώτες, προτού η Κίνα αρχίσει να μειώνει τους χρόνους καραντίνας αυτό το καλοκαίρι.

Η πολιτική που ισχύει σήμερα απαιτεί πέντε ημέρες καραντίνας σε μια κεντρική εγκατάσταση και άλλες τρεις ημέρες στο σπίτι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας για αλλοδαπούς που πρέπει να ταξιδέψουν στην Κίνα για τα πάντα, από επαγγελματικούς λόγους και σπουδές έως οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενώ θα επανεκκινήσει και ο εξερχόμενος τουρισμός, ο οποίος μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα τρέχοντα όρια στον αριθμό των διεθνών πτήσεων μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου και της χωρητικότητας επιβατών θα καταργηθούν επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η χώρα υποβάθμισε επίσης τη διαχείριση της Covid από το ανώτατο επίπεδο στο δεύτερο υψηλότερο, καταργώντας ουσιαστικά τη δικαιολογία για την επιβολή περιορισμών. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού και δεσμεύτηκε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την καταστολή της σε περίπτωση κορύφωσης των κρουσμάτων Covid.

Επίσης, από τις 8 Ιανουαρίου, οι αρχές θα σταματήσουν να παρακολουθούν τις στενές επαφές ασθενών με Covid, θα σταματήσουν να χαρακτηρίζουν περιοχές ως επικίνδυνες για Covid και θα ακυρώσουν μέτρα που είχαν επιβραδύνει την εισαγωγή αγαθών.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν κέρδη για δεύτερη ημέρα, με τον δείκτη CSI 300 να σημειώνει ράλι έως και 0,9%. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με ταξιδιωτικά και καταναλωτικά αγαθά ανέβηκαν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αφού η Κίνα τερμάτισε την καραντίνα για τους εισερχόμενους επισκέπτες.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν η δυσαρέσκεια με τους σκληρούς περιορισμούς προκάλεσε έντονες και βίαιες διαμαρτυρίες σε πόλεις σε όλη τη χώρα που έχει πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, οι αξιωματούχοι κατάργησαν μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα. Η ταχύτητα των αλλαγών αυτών έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμη:

Οι κάλπες, ο Μητσοτάκης και ο Πάπας, ο Σαββίδης και η Αγία Τριάς, η Coca Cola και η ΕΖΑ και το Χίλτον που έγινε… Mayfair

Με νέες τιμές ζώνης θα παραχωρούνται οι παραλίες-«φιλέτα»

Οικογένεια Πατρώνη: Νέο σφυρί για οικόπεδο και κατοικίες στη Σύρο (pics)