Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κέρδισε μια δεύτερη θητεία στις γενικές εκλογές της Κυριακής, παρουσιάζοντας την πολιτική σταθερότητα της χώρας επί των ημερών του και επεκτείνοντας την κοινοβουλευτική στήριξή του, καθώς αντιμετωπίζει σκληρότερες οικονομικές προκλήσεις.

Οι Σοσιαλιστές του Costa έλαβαν περίπου το 37% των ψήφων και αύξησαν τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο σε τουλάχιστον 106 από τις 86 που είχαν ως σήμερα στην Ολομέλεια των 230 εδρών, με βάση το 99% των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD συγκέντρωσε το 28%. Τέσσερις ακόμα έδρες θα διατεθούν σε ψηφοδέλτια αποδήμων.

Ήταν μια σπάνια νίκη για την αριστερά στην Ευρώπη, η οποία επλήγη από την άνοδο των Πρασίνων ή της άκρας δεξιάς στις εκλογές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η απουσία λαϊκισμού και αντίληψης ότι η χώρα ανήκει στην “επαρχία” (περιφέρεια) της Ευρώπης, που έπληξε τα παραδοσιακά κόμματα σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, έχει καταστήσει την Πορτογαλία ένα είδος νησίδας πολιτικής σταθερότητας. Ενώ η γειτονική Ισπανία ήδη κατευθύνεται στην τέταρτη εκλογική της αναμέτρηση στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Costa έχει κυβερνήσει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τόσο πολύ καιρό.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της καμπάνιας του, μετά τα μεσάνυχτα, ο Antonio Costa δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ανανεώσει την άτυπη συμμαχία του με τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Συνασπισμό, ώστε να προχωρήσει με σκοπό τη μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία, τηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμα και με μόνο έναν από αυτούς τους συμμάχους, θα είχε ήδη εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

“Η ύπαρξη νομοθετικής σταθερότητας στον ορίζοντα είναι απαραίτητη για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, προκειμένου να παρέχουμε εμπιστοσύνη σε εκείνους που επενδύουν, δημιουργούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο Costa.

 

“Νομίζω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα δουν αυτό το αποτέλεσμα ως πολύ καλό. Οι σοσιαλιστές θα εξαρτώνται, πλέον, λιγότερο από άλλα κόμματα», δήλωσε ο Ricardo Cabral, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Μαδέρας της Πορτογαλίας. «Η πολιτική σταθερότητα που είχε η χώρα τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί».

Ενώ ο Costa ενίσχυσε τις θετικές αξιολογήσεις της οικονομίας, με την αναστροφή μέρους των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διάσωσης του 2011, ωστόσο έμεινε πιστός στη δημοσιονομική πειθαρχία και σε όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός από την εξάλειψη των ελλειμματικών δαπανών, αν και με τη βοήθεια εύκολων χρημάτων που του δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Η οικονομία της Πορτογαλίας παρουσίασε άνοδο για πέντε συναπτά έτη και η ανεργία μειώθηκε στο ήμισυ, δεδομένου ότι η χώρα ζήτησε διεθνή διάσωση το 2011 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.