Οι ελπίδες του Τζο Μπάιντεν για μια νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο καταποντίστηκαν την Τετάρτη. Φαίνεται πως οι προσπάθειες του κόμματός του για καταδίκη του Τραμπ δε θα ευοδωθούν σύντομα. Η Γερουσία αναμένεται να επικεντρωθεί στην δίκη του απερχόμενου Προέδρου αντί της επιβεβαίωσης του υπουργικού Συμβουλίου του Μπάιντεν και την προώθηση της ατζέντας του.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ αρνήθηκε να καλέσει την ολομέλεια, καθυστερώντας έτσι οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες κατά του Τραμπ, για μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.

Μιτς ΜακΚόνελ

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζουν τον Τραμπ ως «πολιτικά τοξικό» ενώ συμφωνούν πως ο «πορτοκαλί» πρόεδρος θα πρέπει να τιμωρηθεί για τον ρόλο του στις πρόσφατες αναταραχές. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι σύμβουλοι ανέφεραν πως η δίκη του Τραμπ θα παραμερίσει την ατζέντα του Μπάιντεν και θα διχάσει περαιτέρω την ήδη διχασμένη κοινωνία των ΗΠΑ. Με την απόφαση του ΜακΚόνελ όσον αφορά τη Γερουσία, ο Μπάιντεν κινδυνεύει να αναλάβει τα ηνία της προεδρίας χωρίς κανέναν επιβεβαιωμένο υπουργό στο υπουργικό Συμβούλιο. 

O Mπάιντεν έχει αποφύγει να μιλήσει για την έφοδο στο Καπιτώλιο εκτός από την ημέρα της επίθεσης. Με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, να προχωρά γοργά με τη δεύτερη παραπομπή του Τραμπ (κάτι μοναδικό στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας), ο Μπάιντεν έχει προτείνει τη δημιουργία διττής λειτουργίας της Γερουσίας έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά με την διακυβέρνησή του και την υπερψήφιση νομοθεσίας για την ανάκαμψη από τη ζημιά που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Kατά τη διάρκεια της προσπάθειας καθαίρεσης/παραπομπή (impeachment) του Τραμπ, η Γερουσία μπορεί να χρειαστεί ομόφωνες αποφάσεις για οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει την υπερψήφιση νέας νομοθεσίας.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής (εκ των οποίων αρκετοί υποστηρίζουν ακόμα τον Τραμπ) θα μπορεί να ασκήσει βέτο για οποιαδήποτε απόφαση και να καθυστερήσει περαιτέρω τις συζητήσεις για τη θέσπιση νέων νόμων και αποφάσεων.

Η Πελόσι μπορεί να καθυστερήσει την προώθηση της απόφασης για προσπάθεια καθαίρεσης και τιμωρίας του Τραμπ (αν και δεν θα μιλάμε για καθαίρεση, απλά για τιμωρία) έτσι ώστε να δώσει αρκετό χρόνο στη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν για την προώθηση της ατζέντας της.

Νάνσι Πελόσι

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα», ανέφερε ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ριντ. «Η ‘βάση’ του έχει καταβαραθρωθεί, κάτι που πιστεύω πως είναι καλό τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει την παραπομπή του Τραμπ, αλλά αποφάσισε -σωστά- να μην εμπλακεί στις συνομιλίες του Κογκρέσου. «Το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει πως θα προχωρήσει. Αλλά θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εφαρμογή των νέων πολιτικών μας άμεσα μετά την ορκωμοσία μας, αφού πρόκειται να προτείνουμε πολύ σημαντικές νομοθεσίες που υπόσχονται να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, και το Κογκρέσο θα πρέπει κι αυτό να αποφασίσει τί θα κάνει».

Η αντίσταση κατά του Τραμπ έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Δέκα Ρεπουμπλικανοί υπερψήφισαν την παραπομπή του Προέδρου, ενώ πολλές μεγάλες βιομηχανίες έχουν καταδικάσει τις επιλογές του

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

Lockdown: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων

Ενοίκια: 100% μείωση για τις επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο