Η Robinhood Markets Inc. θα εξαγοράσει το ευρωπαϊκό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitstamp Ltd. έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της επέκτασης της εταιρείας fintech εκτός της εγχώριας αγοράς της.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να κλείσει το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους και αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια επέκτασης της Robinhood στον τομέα θεσμικών επενδύσεων.

Η συμφωνία λαμβάνει χώρα περίπου ένα μήνα αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Robinhood ότι αντιμετωπίζει αυξημένη εποπτεία και ρυθμιστικά μέτρα.

Η Robinhood, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τις δραστηριότητές της στο χρηματιστήριο, γνωστοποίησε τον Μάιο ότι η SEC είχε στείλει στην εταιρεία ειδοποίηση τύπου «Wells», υποδεικνύοντας ότι προχώρησε σε μια αρχική απόφαση για τη σύσταση εποπτείας και επιβολής ρυθμιστικών μέτρων.

«Οι θεσμικοί πελάτες της Bitstamp την εμπιστεύονται για την αξιόπιστη εκτέλεση συναλλαγών, τα βιβλία εντολών της και την κορυφαία στον κλάδο ικανότητα χρήσης του API», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Με τις άλλες θεσμικές προσφορές της Bitstamp, όπως η υπηρεσία Bitstamp-as-a-service, η Robinhood θα εισέλθει στο χώρο με ενεργές και καθιερωμένες σχέσεις, υποδομές και κορυφαία στον κλάδο προϊόντα».

Η Robinhood έχει επιδιώξει να επεκτείνει τις προσφορές της πέρα από αυτές που απευθύνονται σε ιδιώτες εμπόρους στις ΗΠΑ, προσφέροντας πιστωτικές κάρτες και προϊόντα συνταξιοδότησης. 

Παράλληλα, έχει στοχεύσει στην ποικιλομορφία των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται, προσφέροντας φέτος την εφαρμογή συναλλαγών της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξαγορά της Bitstamp παρέχει στην εταιρεία με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια μεγαλύτερη παρουσία εκτός των ΗΠΑ. Παράλληλα, θα ενισχύσει τις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων της, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρες.

Η Bitstamp διαθέτει άδειες σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Η πρώτη ενοποιημένη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα κρυπτονομίσματα, που ονομάζεται Markets in Crypto Assets (MiCA), τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο και οι κάτοχοι αδειών στα κράτη-μέλη θα έχουν στη συνέχεια περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο του 2026 για να αποκτήσουν πλήρη αδειοδότηση MiCA. Μέχρι τότε μπορούν να λειτουργούν με τις υπάρχουσες άδειες βάσει της λεγόμενης «ρήτρας κατοχύρωσης δικαιωμάτων» (grandfathering clause).

«Το εξαιρετικά αξιόπιστο, παγκόσμιο ανταλλακτήριο της Bitstamp έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε όλους τους κύκλους της αγοράς», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γιόχαν Κέρμπρατ, γενικός διευθυντής του τομέα κρυπτονομισμάτων της Robinhood.

«Συνδέοντας απρόσκοπτα την εμπειρία των πελατών με την ασφάλεια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, η ομάδα της Bitstamp έχει δημιουργήσει μία από τις ισχυρότερες φήμες στους λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές του τομέα των κρυπτονομισμάτων», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Barclays Capital Inc. συμβούλεψε την Robinhood όσον αφορά την εξαγορά, ενώ η Galaxy Digital Holdings Ltd. έπαιξε το ρόλο της συμβουλευτικής της Bitstamp.

Διαβάστε ακόμη 

Lidl: 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με 1,4 δισ ευρώ επενδύσεις και ισχυρό αποτύπωμα

Οι 4 θετικοί οιωνοί και τα 3 αγκάθια για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 (γραφήματα)

Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες θα δουν μείωση στις δόσεις τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ