Bloomberg

Οι σκανδιναβικές οικονομίες ανακάμπτουν από τις πληγές του κορωνοϊού

  • newsroom


Γιατί η βορειοανατολική γωνία της Ευρώπης χαρακτηρίζεται ως φωτεινό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και γιατί η θετική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί - Η διαφοροποίησή τους στην χρηματοοικονομική πολιτική

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ξεκινήσει την επιδιόρθωση των ζημιών που επέφερε η πανδημία. Στη Σουηδία η σταθερή επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η βελτίωση των εξαγωγών οδήγησαν την SEB και το Swedish National Institute of Economic Research στην θετική αναθεώρηση της αναπτυξιακής πρόβλεψης για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Το ίδιο συνέβη και με το Bloomberg Economics το οποίο επίσης αναμένει παρόμοια ανάπτυξη στη Νορβηγία και τη Δανία

Η βορειοανατολική γωνία της Ευρώπης έχει αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, λόγω των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, ψηφιακής διακυβέρνησης και χαμηλής εξάρτησης από τον τουρισμό. Αυτή η θετική ρότα φαίνεται πως θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού και την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου.

«Η Σουηδία συνεχίζει να μοιάζει με τις λοιπες σκανδιναβικές χώρες, χάνοντας πολύ λιγότερο ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη», ανέφεραν οι αναλυτές της SEB, Ολε Χόλμγκρεν και Μάρκους Γουίντεν. «Η ανάκαμψη θα επιδείξει χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης αλλά το ΑΕΠ έχει μειωθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα όταν συγκριθεί με άλλες χώρες».

Η σύγκριση με τα λοιπά κράτη της Ευρώπης αποδεικνύει πολλά. H πλούσια σε πετρέλαιο Νορβηγία επέδειξε πτώση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2020 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η ευρωζώνη επέδειξε συνολική μείωση της τάξης του 6,6%. 

Η αναβάθμιση της οικονομίας Σουηδίας ακολουθεί μια πλειάδα καλών επιχειρηματικών νέων. Τον Μάρτιο ο δείκτης της βιομηχανικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αρκετοί οικονομολόγοι τώρα υπολογίζουν πως η οικονομία της Σουηδίας αναπτύχθηκε ακόμη και το πρώτο τριμήνο του 2021.

Η πρόβλεψη για μια αύξηση του εμπορίου έχει αλλάξει θετικά τα προβλεπόμενα δεδομένα, με την SEB να αυξάνει τις εκτιμήσεις ανάπτυξης κατά 0.7% για φέτος. 

Τί αναφέρει το Bloomberg Economics

«Με την αύξηση των εμβολιασμένων αναμένουμε αυξητικές τάσεις στη ζήτηση η οποία θα οδηγήσει την ανάκαμψη της Σουηδίας και της Νορβηγίας το δεύτερο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του 2021, αναμένουμε πως η παραγωγή θα ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα και στις δύο οικονομίες», ανέφερε η Τζοάνα Γιεάνσον. 

Ο πετρελαϊκός πλούτος της Νορβηγίας και το κρατικό της ταμείο πλούτου, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου, έχει ήδη προασπίσει την οικονομία της χώρας από πολλά αναπτυξιακή σοκ. Το Bloomberg Economics ήδη αύξησε τον υπολογισμό της ανάπτυξης από το 3,7% στο 3,9%. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένα εμπόδια. Την Πέμπτη η Σουηδία ανέβαλε το σχέδιο εμβολιασμού της λόγω προβλημάτων στην παράδοση και τώρα αναφέρει πως οι ενήλικοι κάτοικοι θα έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση μέχρι τις 15 Αυγούστου, ενώ προηγουμένως η εκτίμηση βρισκόταν στα μέσα του έτους.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν επιδείξει παράλληλες οικονομικές πορείες παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στα lockdown, με την Σουηδία ιδιαίτερα να έχει προσπαθήσει αρχικά να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή.

Ο τομέας στον οποίο θα διαφοροποιηθούν, όμως, είναι η χρηματοοικονομική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έχει ήδη προγραμματίσει την αύξηση των επιτοκίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προς καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων και των αυξημένων τιμών ακινήτων. Σε αντίθεση, το σουηδικό NIER institute προβλέπει πως η Riksbank θα αυξήσει τα επιτόκια το 2024. 

Διαβάστε ακόμη:

Το click away πρόσθεσε 40.000 POS στην αγορά – Μέχρι 10 ευρώ τέσσερις στις δέκα συναλλαγές

Mετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πώς πάμε για ψώνια από 5 Απριλίου – Νέες διευκρινίσεις Χαρδαλιά (vid)

Το Bitcoin απέκτησε αντίπαλο: Πάνω από τα 2.000 δολάρια το Ether

Απόρρητο Απόρρητο