H δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν αποτρέπει τα υψηλόβαθμα στελέχη κολοσσών της Wall Street από το να παρευρεθούν στη διοργάνωση του Future Investment Initiative (FII) της χώρας.

Η γεωπολιτική αυτή διαμάχη επισκιάζει εκ νέου τη διοργάνωση τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες από το 2018, λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία.

Οι VIP προσκεκλημένοι

Παρ’ όλα αυτά, η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του γκρουπ των G20 παρά την παγκόσμια πληθωριστική κρίση, δεδομένων των υψηλών τιμών πετρελαίου. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, βασιζόμενος στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει τη χρηματοδότηση τεράστιων επενδυτικών και κατασκευαστικών πρότζεκτ παγκοσμίως, γεγονός το οποίο προσελκύει πληθώρα επενδυτών της Wall Street.

«Τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών της Wall Street γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης πολιτικής στρατηγικής», τόνισε ο CEO της σαουδαραβικής Alpha1Strategy, Ταλάλ Μαλίκ, προσθέτοντας πως «δεδομένης της αυξημένης ρευστότητας, η παρουσία των στελεχών αυτών στην ετήσια συνάντηση του FII είναι λογική».

Ο CEO της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον και ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs Group είναι δύο από τα «μεγάλα» ονόματα της Wall Street που λαμβάνουν μέρος στο επιχειρηματικό φόρουμ του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα.

Παρά τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου πως η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να χρηματοδοτεί έμμεσα τη ρωσική πολεμική μηχανή και αυξάνει τις τιμές των καυσίμων των Αμερικανών, τα μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών φαίνεται πως έχουν «ετοιμάσει βαλίτσες» για το Ριάντ. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Στιβ Μνούτσιν, και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν δώσει το παρόν στο FII.

Επιπροσθέτως, ο CEO της Blackstone, Στιβ Σβάρτσμαν, και ο ιδρυτής της Moelis & Co, Κεν Μέλις, σύμβουλοι του πρώην Προέδρου Τραμπ παρευρίσκονται στο επιχειρηματικό symposium.

Στη συνάντηση λαμβάνουν επίσης μέρος ο ΥΠΕΝ της Σ. Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, ο διοικητής του κρατικού ταμείου επενδύσεων (PIF), Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν αλλά και ο ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο.

Όσο για τους Ευρωπαίους, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο CEO της HSBC Holdings Plc, Νόελ Κουίν και ο επικεφαλής της Societe Generale SA, Φρεντερίκ Ουντέα, όπως και ο CEO της Standard Chartered Plc, Μπιλ Ουίντερς. Στο φόρουμ θα παρευρεθούν και 80 απεσταλμένοι του κινεζικού επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. 

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ατίας, CEO του FII Institute «η συνάντηση δεν έχει καμία πολιτική ατζέντα» ενώ «αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των τεταμένων διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας».

Επενδύσεις

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους μεγαλύτερους επενδυτικούς κολοσσούς του κόσμου εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας γεωπολιτικής, πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Εδώ και μήνες το PIF αυξάνει τις επενδύσεις του τόσο στις ΗΠΑ όσον και στον υπόλοιπο κόσμο. Εκτός από τη διαχείριση επενδυτικού χαρτοφυλακίου ύψους $40 δισ. σε αμερικανικές μετοχές, το ταμείο έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, εξαγοράζοντας το 17% του μετοχικού μεριδίου της Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc τον περασμένο Ιούλιο.

«Οι επενδύσεις αυξάνουν την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διμερών εμπορικών μας σχέσεων από οποιεσδήποτε πολιτικές διαμάχες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της χώρας μας», τόνισε ο Στιβ Λούτες, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ. 

Για τον Ντίμον και την JPMorgan, το φετινό FII αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε 20 νέες προσλήψεις στα γραφεία της στη Σαουδική Αραβία μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της από το 2016 στους 120, σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας Μπαντέρ Αλαμουντί. Ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από τις εγχώριες εταιρείες όσο και από τους ξένους επενδυτές όσον αφορά τη δραστηριοποίησή τους στη σαουδαραβική αγορά. Ο ανταγωνισμός έχει μεν αυξηθεί, αλλά η JPMorgan πρόκειται να συνεχίσει να επενδύει μακροπρόθεσμα στη χώρα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόμοιες ενδέχεται να είναι και οι κινήσεις της Franklin Templeton η οποία αναμένεται, σύντομα, να ανοίξει γραφεία στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει πως το FII θα μετατρέψει το Ριάντ σε παγκόσμιο κέντρο επενδύσεων και διεθνών deals εκτός του πετρελαϊκού τομέα. Αν και οι ξένες επενδύσεις προς τη χώρα αυξάνονται, παραμένουν στοχευμένες προς την εγχώρια αγορά πετρελαίου και δεν διαφοροποιούνται αρκετά.

Ο νέος στόχος του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ο τομέας των κατασκευών, δεδομένης της πρόσφατης επένδυσης $500 δισ. στην κατασκευή της νέας, υπερσύγχρονης πόλης Neom, αλλά και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της καθ’ όλα «πετρελαϊκής» οικονομίας της χώρας. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το PIF έχει θέσει ως στόχο την επένδυση $1 τρισ. σε περιουσιακά στοιχεία μέχρι το 2025.

Διαβάστε ακόμη:

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας τα επιτόκια της ΕΚΤ – Αλλαγές στα φθηνά δάνεια των TLTROs

Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)

Γεωργιάδης: Η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα ανταγωνίζεται την άλλη για το φθηνότερο «καλάθι»