Οι αναλυτές ανεβάζουν τις προβλέψεις για τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χειρότερη φάση της ύφεσης των κερδών των επιχειρήσεων της Αμερικής μπορεί να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Με σχεδόν το 90% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τα αισιόδοξα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ώθησαν τη Wall Street να ενισχύσει τις προβλέψεις κερδών για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Η ανθεκτική οικονομία και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση των κερδών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από τρία τρίμηνα συρρίκνωσης των κερδών. Δύο βασικοί κλάδοι με ισχυρούς δεσμούς με τον οικονομικό κύκλο – εταιρείες ενέργειας και υλικών – οδήγησαν στις ανοδικές προσαρμογές για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

«Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για την κατεύθυνση των αμερικανικών μετοχών φέτος, διότι σηματοδοτεί ότι περισσότεροι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις υψηλότερα αφού συνειδητοποίησαν ότι οι προηγούμενες προβλέψεις μπορεί να είναι πολύ απαισιόδοξες, συμβάλλοντας στη στήριξη των λειτουργικών περιθωρίων», δήλωσε η Γουέντι Σουνγκ, ανώτερη αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Ο δείκτης αναφοράς για τις αμερικανικές μετοχές βρίσκεται σε καλό δρόμο να σημειώσει αύξηση κερδών 7,1% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την pre-season της τάξης του 3,8%.

Ένας δείκτης που παρακολουθείται προσεκτικά, γνωστός ως δυναμική αναθεώρησης κερδών — ένας δείκτης αλλαγών στα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους 12 μήνες — έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό δείχνει ότι είναι πιθανό να έρθουν περισσότερες αυξήσεις στις προβλέψεις των αναλυτών τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την Σουνγκ.

Είναι μια ενθαρρυντική προοπτική για μια αγορά που αντιμετωπίζει υψηλά ρεκόρ, ακόμη και όταν η Federal Reserve δείχνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα θετικό σημάδι γιατί θέλω να επενδύσω σε εταιρείες όπου οι εκτιμήσεις ανεβαίνουν, καθώς αυτές οι μετοχές έχουν ευνοϊκές προοπτικές κέρδους», δήλωσε ο Τόμας Μάρτιν, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments, η οποία εξαγοράζει μετοχές βιομηχανιών που συνδέονται με τις επιχειρήσεις υποδομής κέντρων δεδομένων.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό σκηνικό έχει δείξει κάποιες ρωγμές τελευταία, μια δυνητικά ανησυχητική εξέλιξη για τις προοπτικές κερδών. Οι εργοδότες των ΗΠΑ μείωσαν τις προσλήψεις τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προοπτικές κερδών των αναλυτών για όλο το 2024 μόλις και μετά βίας έχουν υποχωρήσει, παρόλο που έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο. Η Wall Street βλέπει τις εταιρείες του S&P 500 να κερδίζουν περίπου 245 δολάρια ανά μετοχή το 2024, μια πρόβλεψη που ελάχιστα άλλαξε από την εκτίμηση πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αναλυτές διστάζουν να αναθεωρήσουν τις προοπτικές τους για το β’ εξάμηνο του έτους έως ότου περισσότερες εταιρείες ανακοινώσουν προβλέψεις για τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τη Σουνγκ. Ιστορικά, οι μετοχές αντιδρούν περισσότερο στην καθοδήγηση παρά στα αποτελέσματα και οι traders έχουν «τιμωρήσει» εταιρείες που παρείχαν ασθενέστερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις.

Από την Home Depot έως τη Walmart, οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές των ΗΠΑ πρόκειται να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας στα κέρδη την επόμενη εβδομάδα, παρέχοντας στους επενδυτές ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τη δύναμη των καταναλωτών, την τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης και την εταιρική κερδοφορία. Η Target Corp. και η Lowe’s Cos. ανακοινώνουν την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την Nvidia – η τελευταία από τις λεγόμενες Magnificent Seven εταιρείες – στις 22 Μαΐου.

«Η τροχιά για τα κέρδη φαίνεται αρκετά ισχυρή, αν και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το αν οι καταναλωτές αρχίζουν να… ζορίζονται», δήλωσε ο Σκοτ Λάντνερ, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments. «Θέλω να δω αν οι αγοραστές μεσαίου εισοδήματος αλλάζουν τα πρότυπα δαπανών τους, καθώς η αύξηση των εσόδων δεν συμβαδίζει με τις προοπτικές κερδών».

Διαβάστε ακόμη

Netflix: To φαινόμενο Baby Reindeer, η πραγματική «stalker-Μάρθα» και οι αντιδράσεις

Γιατί η Shein είναι η πιο επιτυχημένη start up της δεκαετίας (πίνακας)

Η Apple φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στα iPhone – Εκλεισε συμφωνία με την OpenAI

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ